vrijdag 11 december 2009

Vicos - 3 dagen bij fam. Dexter in de bergen

Vanuit Huaraz zijn we 3 dagen naar Vicos geweest, een dorpje in de bergen. We hebben 2 nachten bij een familie gelogeerd, een familie met in totaal 11 kinderen. Erg leuk om te zien en mee te maken hoe er daar geleefd wordt. Om bij het huis te komen moesten we vanaf het laatste punt dat een auto kon komen nog ongeveer 3 kwartier lopen. Het water was weer hoog, dus moesten wat rivieren door. Verder om ons heen bergen met mais- en aardappel velden en verder koeien, varkens, geiten etc.


De half open keuken waar op een houtvuurtje werd gekookt. We kregen 4 keer per dag aardappels te eten! En zij eten hele bakken ervan.

Dorita

De oudste dochter van de familie met haar zoontje Michael, die overal meegedragen wordt in een doek op de rug.

De 2e dag maakten we een met papa Dexter een lange wandeling. 5 uur op, zijn een uur of 10 weggeweest, 9 uur gelopen. En veel de berg op, zijn 1600 m gestegen. Aan het eind dus flink moe. Papa Dexter deed de hele wandeling op zandaaltjes. In Suriname kan je er nog iets bij voorstellen, maar hier wordt het hoe hoger je komt toch wel erg koud. En af en toe moeten we weer een riviertje door met ijskoud water. Maar de open schoenen dragen ze allemaal.
Aan het begin van de toch offerde papa Dexter wat cocablaadjes aan Pachamama (bepaalde goden) om er voor te zorgen dat de wolken zouden wegtrekken.


Inmiddels net zo hoog als de wolken.

Laguna Legicocha, op 4600 meter. Om het meer besneeuwde bergen. Brrr... daar was het wel koud. Papa Dexter had wat 'papa's frita's' (soort van patat) meegenomen en gebakken mais (wordt soort popcorn) die we bij het meer opaten.


En ja hoor, het offeren van de coco-blaadjes hebben geholpen, de wolken trokken weg en de sneeuw werd mooi zichtbaar.


Weer terug bij het huisje, en kregen direct soep en een dikke bak aardappelen.


De volgende dag draait Joep mee met de mannen-taken en Marit met de vrouwen-taken. Joep gaat hout hakken met de mannen en de ezel en Marit helpt mee met het koken, er worden honderden aardappels van geschild. Wij zouden bijna een jaar van de aardappels kunnen eten die we toen voor 1 dag schilden!


De schillen gaan naar de beesten rond het huis. Er loopt van alles rond.

Joep stookt de oven op met het gesprokkelde hout.
... En rust uit van het zware werk.
En gaat bladeren halen voor de oven schoon te vegen.


Deeg kneden voor het brood.

De hele familie helpt mee de broodjes te maken. Het hout gaat uit de oven en wordt met de bladeren schoongeveegd. De stenen oven is zo heet geworden dat de broodjes er vanzelf in klaar worden.
Mmmm...


De laatste middag...
De hele familie!