zondag 15 november 2009

Arequipa & trekking

Arequipa
In de stad Arequipa zijn we langer gebleven dan gepland. Joep bleek een parasiet te hebben, dus hebben we hier gelijk een beetje kennis kunnen maken met het medische systeem.
Arequipa is een mooie stad (ca. 800 duizend inwoners) op hoogte van ca. 2500, met veel mooie witte, gele en oranje huizen. En uitzicht op verschillende hoge bergen. Vanuit ons hostel hebben we uitzicht op vulkaan El Misti en op Plaza de Armas (hoofdplein in elke stad). Daar is het altijd een drukte van mensen, 's ochtends, 's middags 's avonds altijd zitten en lopen er heel veel mensen rondom het plein.




Daarnaast zijn er lange winkelstraten met allerlei winkels, veel winkels met producten van lama-wol, maar ook veel hele moderne winkels.


Sommige dingen zijn hier veel moderner en zo georganiseerd, maar je ziet ook chaos en armoede hier. Bijvoorbeeld kinderen, soms hele jonge, proberen van alles te verkopen.
Er wordt in ieder geval een stuk harder gelopen hier in vergelijking met Suriname, dat viel ons gelijk op bij uitstappen uit het vliegtuig. De binnenstad in Arequipa (en ook in Lima) is erg netjes, je ziet overal mensen rotzooi opruimen en aanvegen. Maar buiten de (binnen)stad ziet het er anders uit: veel rommel langs de weg, mensen die in de rommel zitten te zoeken, veel halfafgebouwde huizen in grauwe kleuren. En het eten, ook erg anders als in Suriname, wat ze hier pittig noemen, zou in Suriname flauw zijn en hier bestaan lokale gerichten vaak uit aardappelen. En hier in Arequipa is cavia een lekkernij.


Het weer is goed te doen hier, overdag is het zonnig en warm en verbrand je hier snel, de meeste toeristen zie je in korte broek, wij houden het maar op een lange, omdat het voor ons wat kouder is dan we gewend zijn. Als de zon onder is, hebben we wel een trui of jasje nodig. De eettentjes zijn vaak (half)buiten, dus is even wennen om met een jas/trui aan te eten.
Leuk, al die nieuwe ervaringen dus.

Santa Catalina klooster: een afgezonderd complex met meer dan 100 huizen en 60 straatjes midden in de stad