zondag 8 februari 2009

Paramaribo onder water

Sinds 1 februari (volgens de kalender) is het kleine droge tijd en is de kleine regentijd afgelopen. En sinds die datum leek het weer opeens ook echt anders. Minder regen, minder bewolking, meer zon. Hier zegt iedereen dat er niks meer klopt van die seizoenen, maar soms lijkt het toch wel behoorlijk te kloppen. Maar vandaag klopte er even niks van, want het was absoluut geen droge dag! Vanaf gisteravond regent het hard, vannacht en vandaag bijna de hele dag. Dat betekent dat de stad er opeens heel anders uit ziet! Veel ondergelopen straten. En niet een paar cm, maar regelmatig meer dan een halve meter diep.
Hieronder een paar foto's van straatjes bij ons om de hoek, hier op sommige plekken ook dieper dan 50 cm, maar op andere plekken in de stad nog ernstiger ondergelopen straten. Zo ook voor het ziekenhuis. En het lastige is dat ook bij heel wat mensen huizen onderlopen of mensen kunnen niet van huis weg omdat de straat te veel ondergelopen is.

Per jaar valt er gemiddeld zo'n 2500 mm neerslag in Suriname. Is dat veel? In Nederland valt er per jaar zo'n 800 mm neerslag. Dus dat lijkt/is heel veel! Toen we dat voor vertrek naar Suriname een aantal keer lazen, dachten we soms: 'is dat wel leuk zoooo veel regen?'. Gelukkig valt het erg mee. Je hebt hier minder last van de regen als in Nederland. Het valt hier vaak in dikke stortbuien uit de lucht. Er valt dan heel veel tegelijk, duurt meestal niet zo lang, 10 minuten later kan de lucht weer helemaal blauw zijn en zit je weer te zweten. Als het kan wachten we of schuilen we, zoals alle Surinamers doen, want anders ben je binnen een paar tellen drijfnat. Dagen waarop het de hele dag grijs is, zijn er een stuk minder in Nederland, ookal hebben we dat in de kleine regentijd ook af en toe gezien.

Straatjes bij ons om de hoek:



De foto's en verhaal was van gisteren. Vandaag is het allemaal nog heel wat natter. Heel wat straten en huizen staan onder water. Vanochtend op de fiets naar het werk kon ik geen droge voeten houden. De straat van het revalidatiecentrum was ook helemaal ondergelopen. Ben maar zoveel mogelijk midden op de weg gaan fietsen, het hoogste punt van de weg, de weg was te lang om mijn benen opgetrokken te houden, dus kwam toch helemaal met mijn voeten, soms tot mijn enkels onder water. Patiënten belden af wegens het water in de straten, er was geen taxi die in de straat van de patiënt kon komen. Vanmiddag weer veel regen, de straat bij het revalidatiecentrum was nog een diepere rivier geworden. Heb me maar met de auto bij huis laten afzetten, om niet helemaal doorweekt aan te komen. En ik twijfelde eraan of fietsen door zoveel water überhaupt wel mogelijk is. Joep was uit voorzorg vanochtend natuurlijk al met de auto gegaan.

Nu op tv de straat waar het revalidatiecentrum staat op tv. Het verschil tussen de weg en de trens (sloten langs de weg) is niet meer te zien, dus je kan niet zien of je op de weg of de sloot in rijdt. Ook het internaat in dezelfde straat, waar heel wat kinderen van de mytylschool wonen is op tv. Het huis staat onder water helemaal, de wc's, de slaapkamers, de keuken, apparatuur enz. De kinderen liggen de hele tijd op bed of staan staan tot hun knieën in het water. Echt alles is nat. Het is bij ons om de hoek, allemaal bekende kinderen, maar toch bijna niet voor te stellen...


Het internaat een dag later, al heel wat minder water, maar nog steeds erg nat.



Volgende keer weer meer.

Liefs Marit en Joep