zondag 25 januari 2009

Reis-informatie Suriname: zelf tripjes maken

Hier even niet een verhaal over onze belevenissen van de afgelopen tijd, maar tips voor anderen die in Suriname willen reizen/tripjes willen maken:

Via tourbureaus worden allerlei tripjes aangeboden. Het is veel goedkoper om het zelf te regelen. En leuker, want dan heb je alle vrijheid. In Suriname is het soms best lastig om tripjes zelf te regelen. Je moet weten hoe je het moet regelen en je moet bepaalde mensen kennen. Maar het hoeft niet moeilijk te zijn. Met de juiste telefoonnummers is het al een stuk makkelijker!

Wij verzamelen elke keer als we op tripjes gaan allerlei telefoonnummers en schrijven nummers op van anderen die we dan in het vervolg zelf kunnen gebruiken. Op die manier wordt het steeds makkelijker om zelf tripjes te regelen.

Nb. Wanneer je vanuit Nederland bent moet je voor de telefoonnummers 00597 zetten.

Hieronder de informatie om zelf tripjes te maken in Suriname:

Boven-Suriname rivier
Om in dorpjes/plekjes aan de Boven-Suriname rivier te komen moet je eerst naar Atyoni rijden. Op veel plekken kan je ook met een vliegtuigje komen, je vliegt dan vanaf het vliegveld Zorg & Hoop in Paramaribo (enkele reis ca. 300 srd, retour ca. 500 srd).
Als je over de weg gaat kan je zelf met de auto naar Atyoni rijden. Of je kan met de bus, die vertrekken rond 7 uur uit de Saramaccastraat. Je kan met de Jumbo (omgebouwde vrachtwagen) maar in de Saramaccastraat gaan ook veel van die kleine busjes richting Atyoni. Dat schijnt iets comfortabeler te zijn. Wij zijn alleen met de auto gegaan, dus persoonlijk kunnen we niks vertellen over de bus. Maar we zijn wel verschillende mensen tegen gekomen die met een busje waren gegaan, dat kostte weinig (50-100 srd) en ging prima. Ook al kan het wel krap zitten. De rit duurt zo’n 4 uur naar Atyoni.
In Atyoni kan je nog eten en drinken kopen, er zijn een paar winkeltjes en je kan er ook nasi of bami kopen. Je kan je auto bewaakt neerzetten bij het huis net voor het Texaco benzinestation (niet werkend). Het is aan de rechterkant, vlakbij de bootjes. Voor 10 srd per dag wordt er op je auto gelet.

Hieronder een aantal plekken langs de rivier waar je (zelf) naar toe kan gaan. Het staat op volgorde van Noord naar Zuid. Dus het eerste plaatjes is het meest Noordelijk.

Bakaa Boto
Om bij Bakaa Boto te komen heb je geen boot nodig. Je kan er komen alleen met de auto/bus. Even voor Pokigron/Atyoni moet je links af slaan om bij Bakaa Boto te komen. Vanaf die afslag rijdt je nog 8 km tot de lodge. Het is een relatief onbekend oord.
Je kan er slapen in hutten met bedden of in een hangmat.
Het kamp ligt tegenover een dorp aan de andere kant van de rivier.
Activiteiten: een nabijgelegen dorpje bezoeken met de boot, culterele optredens, varen, zwemmen, relaxen bij de rivier, stroomversnellingen, boswandelingen, dorpswandelingen, korjaal roeitochten, vistochten, uitstap naar het Brokopondo stuwmeer, bezoek aan Apresina stroomversnelling.

Contactgegevens:
Telefoonnummer: 530 643 / 0880 0157 (
Walter, Sanne), urgent: 0883 75 03 Petrus Agwensif
www.upper-suriname.com

Danta Bai
Dantai Bai is ongeveer een half uur varen van Atyoni. Je vaart richting het Noorden. Het is een verblijf met traditionele hutjes in het gebied van de Saramacaners. Het is ook geschikt voor grote groepen. Je kan er zwemmen in de rivier, een boswandeling maken en natuurlijk Pokigron bezoeken. Er is een mooie hangmattenhut direct aan de rivier. Danta Bai is een accomodatie van Wiwirie Tours.

Contactgegevens:
Kerkplein 10, Paramaribo, Suriname
Telefoonnummer: 005978871121 (Blad Paulus) / 0818 0216 (Sam Huur)
00597475143 / 005978538970
info@wiwirietours.com
www.wiwirietours.com

www.upper-suriname.com

Kwai Kwai
Mooie locatie omringt door de jungle. Het kamp ligt op een eilandje, daardoor kan je niet verdwalen. Er zijn verschillende hutten, je kan slapen in bedden of in een hangmat. Er is een grote open kookhut. Bij het kamp wordt je vergezeld door een toekan en bosvarken.
Je kan zwemmen in de rivier, aan het strand zitten, het eilandje verkennen of varen in de omgeving.

Badkamers niet altijd heel schoon, de hutjes zijn okee.

Voor dagelijks eten bij Kwai Kwai werd 75 srd per persoon gevraagd, maar dit kan mogelijk wel goedkoper.

Familie houdt zich wat afzijdig.

Contactgegevens:
Telefoonnummer: Stanley Joonha/Jacky 0816 4420 / 0813 6551 / 0885 0114
www.upper-suriname.com

Sandoebiasitonoe
Een vakantieoord niet ver varen vanaf Atyoni. Er zijn een paar hutjes aan de rivier.

Contactgegevens:
005978209797
www.upper-suriname.com

Jaw Jaw
De boot vanaf Atyoni naar Jaw Jaw kost ca. 50 srd per persoon, het is zo’n half uur varen (gehele charter boot 350-500 srd voor maximaal 15 personen). Er zijn winkels in het dorp, maar aanbod is beperkt. Daarnaast is er een kerk, school, kliniek en bakker. Het dorp heeft zo’n 500 inwoners.
Bij bezoek aan Jaw Jaw kan je onder andere het dorp bekijken, naar andere dorpen lopen, naar een eiland gaan, in sula’s zwemmen, vissen, culturele shows bekijken.

Je hebt in ieder geval twee overnachtingsmogelijkheden:

- Isadow
Isadow is een vakantie-eiland dat vlakbij het marrondorp Jaw Jaw ligt. Er is een groot veld om te voetballen of andere sporten te doen. Je moet zelf eten en drinken meebrengen. Je kan wel een keuken en keukengerei huren.
Er zijn boten bij het eiland met locale bootsmannen.

Telefoonnummer: 08703344

- Djamaika
Het verblijf bij Djamaika kost 30 srd per persoon per nacht. Je slaapt in bedden mat klamboe's. Er is geen restaurant bij het gastenverblijf, wel keukens die je kan gebruiken. Voor 25 srd huur je de keuken, daarin zijn pannen en potten etc. aanwezig. Voor 65 srd huur je een keuken inclusief kok, maar je moet dan wel zelf voedsel meenemen. Je kan ook maaltijden aanvragen, maar dit lukt niet altijd. Er zijn douches en toiletten.
Het verblijf ligt in het dorp, het verblijf is van de kapitein. Vanuit het verblijf heb je mooi uitzicht op de Jaw Jaw-sula.
Je kan door het dorp wandelen, zelf of met gids. Voor 10-20 srd per persoon maak je een boswandeling van ca. 1,5 uur. Daarnaast kan je naar nabijgelegen plekken varen.
Voor 50 srd per persoon wordt je vanaf Atyoni gehaald.

Contactgegevens:
Telefoonnummer: Eddo Donoe: 08636172
/ 088 11 33
www.upper-suriname.com

Knini Paati
Kninipaati is ongeveer een uur varen vanaf Atyoni. Kninipaati is ook te bereiken via de vliegroute Zorg en Hoop – Laduani(airstrip). Daarna moet je ± 10 minuten met een korjaal over de Surinamerivier.
Het is gelegen tussen Gunsi en Nieuw-Aurora. Het eiland ligt in de Ferulasi-sula, waarin je lekker kan zwemmen. Het oord beschikt over 3 lodges. Deze lodges bieden accommodatie voor 4 tot 8 personen per lodge en beschikken over bedden met klamboes en lakens, meubilair, badkamer met douche en toilet. In de keukens is keukengerei aanwezig zoals borden, bestek, koeling. Je moet zelf voor eten/een kok zorgen. Op aanvraag kan er ook eventueel voor je gekookt worden.
Totaal zijn er 23 slaapplaatsen. Je kan ook in een hangmat logeren. Vanuit het balkon heb je uitzicht over de rivier, met zijn stroomversnellingen. Er is gebruik gemaakt van de lokale bouwstijl en materialen.
Het vakantieverblijf is niet in een dorp. Dorpen zijn op ca. 5 minuten varen.
Er is licht van 18.00-23.00 uur.

Overnachten kost 50 srd per persoon per nacht. De boot vanaf en weer terug naar Atyoni kost 650 srd per boot (maximaal 12 personen), inbegrepen in dat bedrag is het brengen met de boot naar nabijgelegen dorpen. Je kan voor een boot ook per persoon betalen, dan betaal je ongeveer 40 srd per persoon voor een enkele reis naar Knini Paati.

Wanneer je eten daar wilt krijgen kan je voor 50 euro per persoon per nacht verblijven inclusief maaltijden per dag. Voor dat bedrag wordt je dan ook opgehaald van en gebracht naar Atyoni, en maak je een dorps- en boswandeling.

Activiteiten: Zwemmen, vissen, hangmat, boswandeling, nabijgelegen dorpen bezoeken (Nieuw Aurora, Ladoani, Gunsi, Pikin Slee), culturele avond, houtsnijwerk bekijken, kajakken, kaaimannen spotten.

De eigenaar heet Nelson Tiapoe.

Contactgegevens:
Nelson Tiapoe
tiapoe@hotmail.com
www.upper-suriname.com
Telefoonnummer: 00599-5860624 (telefoonnumer in St. Maarten) of via broer Asser 00597-8859355

Verschillende touroperators gaan naar deze locatie, waaronder Pristine Forest Cruise en Arinze Tours.

Contactgegevens:
Pristine Forest Cruise Tours
http://www.surinamline.com
Waterkant 44
Telefoonnummer: 00597-410281


Arinze Tours
Wagenwegstraat 15
Paramaribo
425960, 8617697 of 08863703
arinzetours@live.com
www.arinzetours.com

Anaula nature resort
Anaula ligt op een eiland aan de Suriname-rivier. Zowel over het weg/water als met het vliegtuig te bereiken. Je vliegt dan via Ladoani, vanaf daar is het nog 10 minuten varen. Het is ongeveer 1 uur varen van Atyoni.

Activiteiten: boswandeling, kaaimannentocht, dorpswandeling, culturele dansshow, bezoek aan de Tapawatra-sula, nabij geleden dorpen bezoeken (Jaw Jaw, Ladoani, Gunsi, Nieuw Aurora), kayakken.


Momenteel beschikt Anaula Nature Resort over een 16-tal lodges met allemaal uitzicht op de rivier. Deze lodges bieden accomodatie voor 2 tot 5 personen per lodge en beschikken allen over hemelbedden met klamboe, meubilair, badkamer met (koud water) douche en toilet en een eigen veranda.

Faciliteiten bij het resort: zwembad, bar, eetzaal, lounge, yogaplatform, hangmattenkamp, steiger, speeltoestellen, boomhutten.
's Avonds is er voor een bepaalde tijd elektriciteit.


Overnachten in het resort is prijzig.

Prijzen (alles inclusief):

3 daagse arrangement (vertrek elke maandag en woensdag):
Bus / Bus ca. € 225 - 270
Bus / Vlieg ca. € 285 - 320
Vlieg / Vlieg ca. € 325 - 375

4 daagse arrangement (vertrek elke vrijdag):
Bus / Bus ca. € 265 - 299
Bus / Vlieg ca. € 325 - 380
Vlieg / Vlieg ca. € 365 - 430

5 daagse arrangement (vertrek elke maandag):
Bus / Bus ca. € 300 - 340
Bus/ Vlieg ca. € 360 - 410
Vlieg / Vlieg ca. € 400 - 460

Telefoonnummer: 410700
www.anaulanatureresort.com
info@anaulanatureresort.com


Gunsi
Gunsi ligt op 5 minuten varen van vliegveld Ladoani (of 30 minuten lopen). Vanaf Atyoni is Gunsi iets meer dan een uur varen.
Vakantiekamp Tei Wei ligt bij het kleine Saramakaanse dorp Gunsi (ca. 150 inwoners) met uitzicht over de Boven-Surinamerivier. Het kamp ligt op een heuvel aan de Ferulasi-stroomversnelling. Je kan slapen in hutten met bedden (klamboe aanwezig) of met hangmatten. Het kamp wordt beheert door Wally. Je kan er lekker zwemmen in de rivier (direct bij het kamp of je kan naar een eilandje tegenover het kamp in de rivier gebracht worden), hengelen, varen en dorpjes bezoeken. Vanaf het kamp loop je zo het rustige dorpje Gunsi binnen. Wanneer je een half uurtje over een breed bospad loopt kom je in dorpjes groter dan Gunsi. Je komt dan in de dorpjes Laduani/Nieuw Aurora. Je kan hier zelf heen lopen of met een gids van Gunsi.
Een kaaimantocht en culturele show zijn ook mogelijkheden. Daarnaast is er de mogelijkheid voor een jungletocht in het oerwoud met overnachtingen in de hangmat. Er zijn handgemaakte souveniers te koop.

De plaatselijke kokkin (Maria) kan maaltijden klaarmaken. Er is een barretje aanwezig waar je drinken kan kopen.

Prijzen:
Je kan overnachten voor 35 srd per persoon per nacht. Wanneer je ook ontbijt en een warme maaltijd wilt, betaal je 65 srd per persoon per nacht.
Voor een gids voor een boswandeling (van ca. 3 uur) of naar de dorpjes Laduani/Nieuw Aurora betaal je 50 srd.
Voor 50 srd per persoon wordt je van Atyoni naar Gunsi gebracht. Wanneer je mee wilt varen is het handig om van te voren even te bellen, dan kunnen ze op je wachten. De boten vertrekken meestal in de middag van Atyoni.

Contactgegevens:
Gebroeders Bert & Wally (Waldie) Ajaiso van het vakantiekamp Tei Wei te Gunsi.
Tei Wei: (597) 480721 / (597) 08556278 / (597) 08835274
wally.ajaiso@upper-suriname.com
www.upper-suriname.com

Tanluku
Tanluku is een toeristenkamp op een eiland bij de Ferrolasie-sula. Het bestaat uit verschillende hutjes om te slapen en een grotere hut om bij elkaar te zitten.

Activiteiten: dorpswandelingen in Nieuwe Aurora, Laduani en/of Tjaikondre, boswandelingen, baden bij de sula, relaxen.

Voor 50 srd per persoon wordt je van Atyono naar Tanluku gebracht.

Contactgegevens:
Telefoonnummer: Telson Lugard 0879 9927

www.upper-suriname.com

Menimi

Vanaf Atyoni is Menimi bijna 1,5 uur varen. Je kan er ook met het vliegtuig komen. Menimi ligt op 10 minuten varen van airstrip Laduani.
Menimi ligt bij een sula op een schiereiland. Bij Menimi ecolodge zijn verschillende fruitbomen. Er zijn verschillende hutjes/huisjes. Er zijn bedden met klamboe aanwezig. Je kan bij de rivier relaxen en zwemmen. Er zijn kleine hutjes om in te slapen en grotere eet/gezelschapshutten. De bootsman kan je brengen naar nabijgelegen dorpjes Laduani/Nieuw Auroroa. Je kan er in het bos wandelen.


Contactgegevens:
Telefoonnummer:
Pije/Mantje Abauma: 08884134 / 08963677, Henna Blanker: 422 986
www.upper-suriname.com

Pasensi
Gastenverblijf Pasensi is vlakbij het dorp Pikin Slee. Het wordt beheerd door Kens. Met Kens kan je regelen dat hij je met een busje meeneemt van de stad naar Atyoni (ca. 50-100 srd per persoon). Het is ongeveer 2 uur varen vanaf Atyoni (60 srd per persoon). Het bestaat uit een groot huis met verschillende kamers en er zijn een aantal kleine hutjes. Je kan in bedden (met klamboe) overnachten of in een hangmat. Vanuit het verblijf kan je zo het dorp Pikin Slee in lopen. Pikin Slee is een behoorlijk groot dorp, waar je de bewoners met van alles bezig kan zien (cassave-brood maken, olie maken, noten drogen). In het dorp Pikin Slee wonen en werken de rastamannen die met de hand houtsnijwerk maken. Vanuit hardhout worden er allerlei meubels gemaakt (www.totomboti.nl). In het dorp wordt een museum gebouwd, daarin zal de Sarramacaanse cultuur centraal staan en zullen er tevens een aantal kunstenaars exposeren.
Vanuit de lodge kan je ook wandelen door het bos en langs kostgrondjes in ca. 3 kwartier naar een ander dorpje: Foetoenakaba. Dit dorpje is minder levendig dan Pikin Slee en komt minder authentiek over. Wanneer je nog verder loopt kom je in het dorp Botopasi. Naar Botopasi kan je ook met de boot gebracht worden.
Bij Pikin Slee kan je verder lekker in de rivier zwemmen, boswandeling maken, evt. culturele dansshow, boottocht naar tapawatra-waterval (2 uur varen).

Prijzen:
Overnachting: 15 euro per persoon per nacht.
Overnachting inclusief 3 maaltijden per dag en regelmatig drinken: 30 euro per persoon per nacht.
Boswandeling met gids naar dorpje Foetoenakabe (ca. 4 uur): ca. 20-30 srd per groep.
Voor de lange, uitgebreide dorpswandeling met gids/beheerder Kens door Pikin Slee hoefden we niet te betalen.
Om met de boot naar Botopasie gebracht te worden, betaal je 65 srd voor de groep.
Bootrit Atyoni - Pasensie kost 60 srd per persoon (enkele reis).

Voor een totaalpakket betaal je inclusief transport (busje, boot) van Paramaribo naar Pasensie, alle maaltijden, wandeling door het dorp en wandeling in het bos, 2 nachten slapen --> betaal je 90 euro per persoon.

Contactgegevens:
Telefoonnummer: Kens Libbarth: 7124404, 08589964
ma.ro.tours@hotmail.com

www.upper-suriname.com
Contactpersoon in Pikin Slee: Toya: 08116547

Contactpersoon in Nederland: H.Schmidt 0031-736132660
h.r.schmidt@home.nl

Koto Hati
Koto Hati is een kamp met mooie hutjes op ongeveer 2 uur varen vanaf Atyoni. Het uitzicht over de rivier is mooi omdat de hutjes iets hoger liggen. Er is een grotere hut om te eten en bijelkaar te zitten. Je kan in bedden slapen of in hangmat.

Activiteiten: pijl en boog leren gebruiken, nachttrip over de rivier, excursie naar de Tapawatrawaterval, varen, zwemmen, relaxen.

Contactgegevens:
Contactpersoon: Petrusi (Kapiten Futunakaba)

www.upper-suriname.com

Botopasi
Om Botopasi over de weg en water te bereiken, moet je eerst naar Atyoni rijden. Van Atyoni neem je de boot naar Botopasi. Bootsman Blanki uit Botopasi vaart zo ongeveer elke dag naar Botopasi. We hebben al een van de rondlopende bootsmannen gevraagd wie Blanki was. Meteen werd door de bootsmannen wat gewenkt en geschreeuwd en hadden hem op die manier snel gevonden. Het telefoonnummer van bootsman Blanki is 08177490. Wij hadden hem niet van te voren gesproken, maar de mensen van ‘hotel Botopasi’ hadden doorgegeven dat we kwamen. Doorgeven van te voren kan handig zijn, maar niet per se
nodig, denk ik. Vanaf Atyoni vertrek het bootje in de middag, ongeveer 2,5-3 uur. Voor de bootrit betaalden we ongeveer 70 srd per persoon voor een enkele reis. De bootrit duurde ongeveer 2,5 uur.
Bij Botopasi is ook een airstrip, dus je kan ook met het vliegtuig naar Botopasi (Blue Wing Airlines, vliegveld Zorg en Hoop in Paramaribo, tel. 434393). De lijndienst gaat drie keer per week en kost zo’n 300 srd voor een enkele reis (500 srd voor een retour). Ook kan je zelf een charter boeken naar Botopasi.

We sliepen in ‘hotel Botopasi’. Van te voren hadden we dit in de stad gereserveerd en betaald. Het schijnt dat als je niet reserveert het 5 euro per nacht goedkoper is. Ze raden wel aan te reserveren, maar dat is dus niet perse nodig. Je kan kiezen uit een kamer voor 2 personen (of 1 persoon), een hutje voor 2 personen of in de grote hangmattenhut, dat laatste hebben wij gedaan. Je kan er als je wilt ontbijt, middag en avondeten krijgen. Per maaltijd zo’n 5 euro. Wij betaalden voor het hangmattenhuis inclusief 3 maaltijden 25 euro per persoon per nacht. De 2 persoonskamers (of 1 persoonskamer) zijn 35 euro per persoon en de 2 persoonshutjes 42,50 euro per persoon, beide op basis van volpension.
Er is een bar om drankjes te kopen.

Het hotel wordt gerund door Nederlanders, maar heeft Surinamers uit Botopasi in dienst. Met de opbrengsten steunen ze het dorp.

In Botopasi kan je zelf in het bos wandelen of met een gids. En natuurlijk lekker zwemmen in de rivier. Je kan op kaaimannentocht of de Taprawatra-watervallen bezoeken (op ca. 2 uur varen). Of je kan naar de overkant van de rivier (het dorp). Bij ons was de gids/bootsman druk dus kon ons niet gidsen en ook niet naar het dorp brengen. We zijn toen al zwemmend/over de rotsen lopend naar de overkant gegaan. Maar dat was wel een hele tour en ik dat kan niet als het regentijd is en het water hoger is. De boswandeling/dorpswandeling/bezoek aan Taprawatra-watervallen of kaaimannentocht zijn elk ca.15 euro.

Je kan de tocht naar Botopasi ook combineren met andere plekjes langs de Suriname rivier of bijvoorbeeld met Brownsberg of het stuwmeer.

Contactgegevens:
Hotel Botopasi
http://www.botopasi.com/

Tel: 00597-8126045, 00597 - 8788672
Corry Vonk corry_vonk@hotmail.com
H
elianthe Fris tel: 00597 479506 of mobiel 8645665.
knippa@hotmail.com
Anneke Kuis tel: 532223 of 08517873
ruidkuis@hotmail.com
Saamaka Guides
420314 of 430102

In Botopasie is nog een mogelijkheid voor overnachten. In het dorp zelf ligt het toeristenkamp Moizoli. Je kan rechtstreeks bij de beheerder van dit kamp boeken. Het zijn hele simpele verblijven met een bed en ruimte om hangmatten op te hangen. De sanitaire faciliteiten zijn ook heel simpel. Je kan met de beheerder afspreken dat hij je haalt vanaf Atyoni. Je verblijft hier voor 12 euro per nacht en voor 5 euro per dag meer worden alle maaltijden tijdens uw verblijf geregeld. Telefoonnummer van eigenaar/beheerder Remfrey Eduards: 812 10 33.

Danpaati River Lodge
Vanaf Atyoni is Danpaati ongeveer 3 uur varen. Wanneer je met het vliegtuig gaat, land je op Botopasi. Vanaf daar is het nog ongeveer een kwartier varen.
Danpaati is een eiland en de River Lodge bestaat uit een aantal cabins. Standaard beschikken alle cabins over eigen douche en toilet, elektriciteit, veranda met prachtig uitzicht, terrasmeubilair en bedden met klamboes (muskietennetten).
Danpaati River Lodge heeft de volgende faciliteiten: lounge, bar, restaurant, winkeltje met souvenirs, relax spots op het eiland, cleaning & laundry service, wake up coffee service.
Activiteiten: relaxen, oerwoudtochten, dorpswandelingen, zwemmen, contact met de lokale bevolking, kaaimannentocht, korjaaltocht naar verlaten kreekjes en naar sula’s, workshops van verschillende kunstvormen, culturele show.

Prijzen:
Overnachtingen bij Danpaati zijn prijzig (vanaf 75 euro per persoon per nacht, wanneer je met eigen vervoer er heen gaat) (ontbijt, lunch, diner en koffie/ thee zijn bij de prijs inbegrepen).
Pakketten met alles inclusief (vervoer, eten, wandelingen): Varierend van 395 (2 nachten) - 475 (3 nachten).

Contactgegevens:
Contactpersonen: Paula Claasens, Akke Jansma, Pamela Middelein
Telefoonnummer: 08121920, 08145334, 401687, 471113
www.danpaati.net
info@dantpaati.net, reservations@danpaati.net
Wincesterstraat 6
Paramaribo

Apiapaati
Het eiland ligt hooggelegen en geeft mooi uitzicht. Het ligt op meer dan 5 uur varen van Atyoni. Het ligt bij de oorsprong van de Suriname rivier, waar de Pikin Rio en de Gran Rio samenkomen, tegenover het dorp GranSlee. Je kan er zwemmen, wandelen, varen, omliggende dorpen bezoeken, culturele optredens, tocht naar Ananasberg, de Tapawatravallen bezoeken ( liggen op 10 minuten varen).

Contactgegevens:
Telefoonnummer: Papada Pikintio 0815 17 56
www.upper-suriname.com

Kumalu
De huisjes van Kumalu liggen in een zijtak van de Boven-Suriname rivier.
Het ligt bij de plek waarin de boven-Suriname-rivier zich splitst in de Gran Rio en de Pikin Rio. Kumala ligt aan de Pikin Rio. Deze locatie ligt op meer dan 5 uur varen van Atyoni. Het zijn 8 houten woninkjes voorzien van elektriciteit, bedden en toiletten. En er is een grote groepshut. Deze locatie is nabij de Tapawatra stroomversnelling. Vanuit deze locatie kan je varen en zwemmen in de vele stroomversnellingen, dorpen bezoeken, culturele avonden. Kumala tours biedt deze locatie aan, het wordt vrijwel niet aangeboden bij andere touroperators.

Contactgegevens:
Telefoonnummer: 00597532342, 005978851912, 005978702350
info@kumalu.com
http://www.kumalu.com

Kosindo-Kajana
Toeristenverblijf Kosindo ligt in het dorpje Kajana. Kajana is een klein dorpje aan de Gran Rio rivier. Kosindo is goed bereikbaar met het vliegtuig, tegenover het dorp Kajana ligt het gelijknamige vliegveld. Vanuit Zorg en Hoop, het nationale vliegveld van Paramaribo vertrekken regelmatig vliegtuigjes naar Kajana. U kunt ook met de bus/auto tot Atyoni en dan per boot verder, maar dan is een tussenstop om te overnachten ergens anders aan de Suriname-rivier handig. De duur van de boottocht is sterk afhankelijk van de waterstand, het kan in een uur of 7 varen of soms kan het zijn dat je er twee dagen over doet en onderweg moet overnachten.
Alle hutten hebben douche en toilet, bedden met klamboe. Op de veranda kan je in een hangmat liggen. Naast de slaaphutjes is er een centraal gebouw waar gegeten wordt en waar je bij elkaar kan zitten.
Activiteiten: varen, wandelen door het tropisch regenwoud met beklimming van de Okkoberg, relaxen, culturele dansshow, zwemmen, vissen, peddelen, naar Awarradan en daar zwemmen in de sula.
Het leuke van dit verblijf is dat het hele dorpsleven zich echt voor je neus afspeelt. De bewoners zijn erg vriendelijk in dit dorp.

Prijzen:
- 150 srd per persoon per nacht (inclusief 3 maaltijden, maaltijden zijn goed verzorgd!)
- 70 euro per groep om de Okkoberg te beklimmen (wandeling van ca. 5 uur)
- 25 srd per persoon om naar de sula's bij Awarradam te gaan (ca. 0,5 uur varen)
- 300 srd vliegen naar Paramaribo (enkele reis) (retour 500 srd) --> regelen via Blue Wing
- de prijs voor de boot is afhankelijk van of je mee kan met een lijnboot of dat er een charter nodig is (charter: ca. 500-600 srd, lijnboot ca. 100 srd per persoon).

Je kan ook een geheel georaniseerde tour doen, bijv. via That's it Tours. Voor 4 dagen betaal je dan ca. 395 euro. Contact That's it Tours via Erna van de Huygevoort (erna@thatsittours.com, 08748942).

Contactgegevens van kamp Kosindo:
Telefoonnummer: 0893 22 30 / 0884 12 73 / 08652624 / (032 53 86 toestel 23)
kajsindo@hotmail.com
jangjanman@gmail.com
http://www.kajana-kosindo.com/


Awaradam
Vanuit “Zorg en Hoop” vliegveld in Paramaribo, vliegt je naar Awarradam over het stroomgebied van de Suriname rivier. Na ongeveer één uur vliegen landt je op de airstrip bij Kajana. De laatste 10 km vaar je per korjaal in ongeveer 20 minuten.
Een vaartocht is ook mogelijk, maar duurt afhankelijk van de waterstand 8-10 uur vanaf Atyoni.
Het eiland Awarradam, ongeveer 225 km van Paramaribo, ligt aan de stroomversnelling met dezelfde naam. Awarradam ligt in de Gran Rio rivier, die zich 30 km stroomafwaarts samenvoegt met de Pikin Rio rivier. Op dit punt begint de Boven-Suriname rivier die 75 km verder uitmondt in het Brokopondo stuwmeer.
De individuele lodges zijn in traditionele stijl gebouwd met een balkon voor een mooi uitzicht op de rivier. Elke lodge heeft twee bedden die voorzien zijn van klamboe en een eigen toilet en douche met “koud” stromend water. Er hangen hangmatten op het balkon. In het “restaurant” worden de maaltijden geserveerd. Er is ook een jungle bar-lounge.
Awarradam maakt deel uit van het gebied ‘Langu’. Langu bestaat uit acht dorpen: Bendiwata, Kuututen, Ligolio, Bëgoon, Kajana, Deböö, Godowata en Stonhuku. Ligolio is een christelijk dorp, de andere dorpen worden op traditionele manier bestuurd.

Activiteiten: varen, zwemmen in de sula of bij het eiland, boswandeling, uitleg over gebruik van planten, wandelingen door verschillende dorpen, een presentatie van lokale zang en dans, handgemaakte souvenirs kope, vissen, peddelen, kostgrondjes bekijken.

Awarradam behoort bij Mets Travel & tours. Awarradam is erg prijzig (voor 4 of 5 dagen ca. 480 euro, alles inclusief).

Contactgegevens
Mets Travel & Tours
Dr. J.F. Nassylaan No. 2, Paramaribo
mets@sr.net
http://www.surinamevacations.com
Telefoonnummer: 472621 / 472614

Brownsberg
Je kan zelf met de auto naar Brownsberg rijden. Tot Brownswegr rijden (dorp aan de voet van de Brownsberg) duurt zo’n 2,5 tot 3,5 uur, erg afhankelijk van hoe de weg is. De berg naar boven rijden duurt dan nog zo’n uur. De weg naar boven is een smal bergweggetje, met af en toe steile stukken, en gaten en bobbels in de weg. Als het niet te nat is, is het best goed te doen. Als het veel heeft geregend kan het erg glibberen en is er een kans op vast komen te zitten.
Je kan ook met de bus naar Brownsweg. Die vertrekken tussen 7-11 uur uit de Saramaccastraat. Je kan bijvoorbeeld met de Jumbo (omgebouwde vrachtwagen) maar in de Saramaccastraat gaan ook veel van die kleine busjes richting Brownsweg. Dat schijnt iets comfortabeler te zijn. Wij zijn alleen met de auto gegaan, dus persoonlijk kunnen we niks vertellen over de bus. Maar we zijn wel verschillende mensen tegen gekomen die met een busje waren gegaan, dat kostte weinig (30-80 srd) en ging prima. Ook al kan het wel krap zitten. De bussen gaan niet de berg op. Door medewerkers van Stinasu kan je gewoonlijk in Brownsweg aan de voet van de berg opgehaald worden. Daar betaal je geloof je 100 srd voor per persoon (voor heen en terug). Tussen 11-13.00 uur brengen ze je van het telecenter in Brownsweg naar de berg. Het kan wel handig zijn om dit vooraf met medewerkers van Stinasu af te spreken, want er moet dan wel een auto en een persoon zijn die je kan ophalen. Het telefoonnummer van het kantoor van Stinasu op de berg is: 804797

Sommige mensen gaan in één dag heen en terug van Brownsberg. Leuker is om er minstens één nacht te slapen!

Op Brownsberg staan verschillende logeerverblijven. Je hebt hangmattenhuizen en huizen met bedden. Deze moet je huren via Stinasu.
Stinasu raad aan om in de stad te reserveren en te boeken. Maar het blijkt ook op de berg te kunnen. Maar op sommige momenten kan het druk zijn, dus reserveren kan handig zijn.

Mogelijkheden en prijzen overnachtingen:
De hangmattenplekken zijn 11 USD (31 SRD) per persoon per nacht (er is een hangmattenkamp voor 8 personen en een kamp voor 16 personen.
Voor de huizen met bedden, betaal je voor het kleinste huis (9 personen) 124 USD per nacht voor het hele huis. Voor het huis van 12 personen betaal je 135 USD en voor het huis voor 16 personen betaal je 157 USD. De jeugdherberg voor 28 personen kost 216 USD.
Je kan ook zelf een tent opzetten (15 USD per nacht).
De woningen en hangmattenhuizen hebben een keuken met keukengerij. Bij of in de huizen is toilet en douche, bij de hangmattenhuizen is een toiletgebouw vlakbij.

Prijzen dagtouristen (8-18.00 uur):
Per persoon: 15 srd
Auto: 7-10 srd
Bus: 12,50-21 srd

Vanaf de Brownsberg kan je verschillende wandelingen lopen: naar watervallen, kreken, uitzichtpunten. Op de wandelpaden zijn over het algemeen geen zijpaden, daarom kan je de wandeling vrij goed zonder gids lopen. Op de berg is een informatiecentrumpje waar informatie staat over de routes en hoe lang de verschillende routes duren. Er zijn op de berg ook mensen van Stinasu aanweizg waar je kan vragen over de routes. Je kan als er iemand beschikbaar is ook met een gids van Stinasu lopen. Dat kost ongeveer 40 srd per wandeling.

Op de berg is een barretje waar je drinken kan kopen en waar je ook maaltijden kan krijgen, ook ontbijt. Wanneer je maaltijden wilt, is het handig als je dit vooraf doorgeeft.

Contactgegevens:
www.stinasu.com
stinasu@sr.net, stinasu@gmail.com
Adres: Cornelis Jongbawstraat 14
Telefoon: 427102 / 427103 / 476597

Brokopondo stuwmeer
Om bij het stuwmeer te komen moet je eerst naar Brokopondo/Afobaka stuwdam rijden. Dat is vanaf de stad een uur of 4-5. Naar Brokopond kan je ook met de bus/jumbo vanuit de Saramaccastraat. Die vertrekken rond 7 uur uit de Saramaccastraat. Wij zijn alleen met de auto gegaan, dus persoonlijk kunnen we niks vertellen over de bus. Maar we zijn wel verschillende mensen tegen gekomen die met een busje waren gegaan, dat kostte weinig (50-100 srd) en ging prima. Ook al kan het wel krap zitten.
Als je naar Afobaka (stuwdam) gaat, dan zult u altijd een aantal bootsmannen aantreffen. Zij kunnen u een rondvaart aanbieden op het meer of u naar één van de eilanden brengen. Reken op een prijs van ongeveer 600-800 SRD voor de trip.
Bij het stuwmeer kan je op verschillende plekjes (eilanden/schiereilanden) overnachten. Ook in het dorp Brokopondo kan je overnachten. Het dorp ligt op 8 km boven het stuwmeer.

Logeergebouw in het dorp Brokopondo
Tel: 804616 (Als die telefoonlijn niet functioneert kan je bellen naar het ministerie van Regionale ontwikkelingen: 471241). Je kan daar als je wilt ontbijt en diner krijgen als je het van te voren aangeeft. Zelf koken kan ook, als je je eigen eten meeneemt.

Ston island
Een schiereiland, gelegen aan de rechteroever van het Brokopondo-meer.

Ston island is een van de weinige plekken van het stuwmeer, die heel makkelijk per weg bereikbaar is.

Route:
Afobakkaweg rijden en dan de afslag richting Brownsweg. Vlak voor Brownsweg ga je linksaf.
Vlak nadat het asfalt begint zie je aan je rechterhand een eettentje. Dan linksaf slaan. Je passeert het gezondheidscentrum aan je rechterhand. De weg maakt een bocht en heeft vlak daarvoor een afslag naar links en naar rechts (deze gaan naar dorpjes), weg vervolgen en met de bocht mee. Je passeert de hulpdammen 10 en 11 (aangegeven met bordjes). Op een gegeven moment zie je aan de linkerkant een afslag met een bordje Ston Eiland. Beheerder Joyce woont in het eerste huis links (met zinken dak) als je het terrein oprijdt.

Volgens de beheerder Joyce kun je dit ook met een van de taxi’s uit het dorp afleggen, hetgeen betekent dat je zelfs met het openbaar vervoer kunt gaan.

Er zijn bij Ston Island verschillende hutten.
Er zijn hutten met meerdere bedden voor groepen, er staan ook enkele houten cabins pal aan het stuwmeer. Je hebt hier lekker privacy en het uitzicht is mooi.
Er zijn centrale toiletten en douchegebouwen. Er zijn authentieke houten kano's te huur.

Kosten:
Overnachting: srd 40,- per persoon
Gebruik keuken srd 60,- per dag (tot 10 personen)
Evt. maaltijden op aanvraag: srd 40 srd voor 3 maaltijden per dag, exclusief drinken (in overleg, niet altijd mogelijk). Voor 1 warme maaltijd betaal je ca. 15 srd.

Eten: Vlak voordat je bij Brownsweg de weg afgaat staat aan de rechterkant een heel simpel houten eethuisje. Ze hebben hier goede maaltijden (rijst vis, rijst kip). Je kunt tegen betaling gebruik maken van de keuken (vraag wat er is en wat je zelf mee moet nemen), maar indien je het vooraf aangeeft zijn ook maaltijden ter plaatse te verkrijgen.

Ze geven de voorkeur aan betalen in de stad (Nassylaan 73).

Activiteiten:
Boswandeling: 60 srd per groep (eerst stukje met boot)
Trapbootje: 20 srd per uur
Peddelbootjes (2-3 personen): 10 srd per uur
Varen met bootsman naar waterval of hengelen: 200 srd voor 2 uur varen en evt. bezoek aan 'Water-woods', waar de bomen uit het meer worden verzaagd
Varen naar voet van de Brownsberg (vanaf daar kan je lopen naar Wite Kreek): 400 srd

Verder kan je zelf wandelen in de omgeving en zwemmen in het meer.


De bootjes, de wandelingen en het varen kan je ter plekke boeken.

Beheerder
Joyce: telefoonnummer: 08832929

Voor meer informatie over hoe je zelf naar Ston island kan gaan, kan je ook informatie krijgen via info@waterproofsuriname.com

Deze accommodatie is in ieder geval te boeken via Moonlight Jungle Tours http://www.moonlightjungle.com


Tonka eiland
Op Tonka eiland zijn een aantal logeergebouwen, in de grootste is plek voor 40 mensen de kleinste voor 11. Er is plaats voor ongeveer 70 mensen. Tonka eiland is een vrij toeristisch eiland.
Tonka Island is een eiland dicht onder de Brownsberg. Je kan er zwemmen, luieren, varen, vissen en wandelen.
Tonka Island is opgezet door Frits van Troon. Frits staat bekend om zijn hart voor en kennis van de natuur. Elke bezoeker kan dan ook van Frits een rondleiding krijgen door de flora en fauna van het uitgestrekte eiland.

Prijzen:
De prijzen die ik op de website (
www.tonkaisland.com) vond en die ik telefonisch kreeg, verschilden nogal.

Op de website staat:

Voor een kleine groep:
Voor $150,- (Amerikaanse Dollar) krijgt u met een kleine groep of familie van maximaal 4 a 5 mensen overnachting en verblijf voor max. 3 nachten en de boottocht naar het eiland. Dit is exclusief eten en drinken etc.

Prijs voor groep:
19 -30 mensen: hoog verblijf op palen: $100,- per dag
11-18 mensen: groot Huis: $85,- per dag
6-10 mensen: klein Huis: $65,- per dag

Studentenkorting: 50%

Varen over het meer kost ca. 15-40 SRD per uur.
Verzorging van maaltijden op een dag kan voor 100 SRD per dag.
Hangmatten zijn standaard inbegrepen.


Telefonisch vertelden ze mij:
De prijzen per persoon voor 2 nachten kost 100-150 euro (overnachtingen, bootvervoer, boswandeling)
.
Ze vertelden dat de boot heen en terug 170 USD per boot is, en overnachten met een klein groepje (4 personen) 130 USD is per nacht.

Telefoonnummer voor informatie/reserveren: 005978604741 of 00597401579 (Frits en Susan van Toon). Website: http://www.tonkaisland.com.

Tukunari eiland
Tukunari eiland ligt middenin het Brokopondomeer. Van oorsprong was het een bergtop. Het eiland is gelegen midden in het meer, waardoor je van alle rust kunt genieten. Vanaf het eiland kunt je boottochten maken naar de andere voormalige bergtoppen in het stuwmeer. Je kan er prima relaxen, genieten van de zonsop- en zonsondergangen, hengelen, zwemmen.
info@surinametravel.com, www.surinametravel.com

Paradise island
Paradise island is een klein eiland (3 voetbalvelden groot). Het is ongeveer 1,5 uur varen vanaf de stuwdam. Je kan er o.a. vissen, zwemmen in het zwembad of het meer, boottochtjes naar Marrondorpen, boswandelingen op het vaste land of op andere eilanden, naar de Bakaa Boto sula.

Er zijn 2 overnachtingsmogelijkheden:
- Main lodge: Ruime lodge met 7 open kamers, met daarin 2 of 1 persoonsstapelbedden. In het midden van de lodge is een gezamelijke recreatieve ruimte. Verder is er een keuken met keukengerrij en gezamelijke douche- en toilletfaciliteit.
- Phietjebel lodge: Een lodge met 2 open kamers waarin enkele 2 persoonsbedden staan, een keuken en douche en toilet.

Tel: 530203 / 8808030 / 08623938 / 8129150

Kwana eiland
Midden in het Brokopondomeer ligt ook nog Kwana eiland. Op dit eiland staan zeven Marron hutten met gedeeld sanitair. Er is ook een hangmattenkamp. Dit eiland is vooral geschikt als je even volledige rust wilt. Deze accommodatie is in ieder geval te boeken via Moonlight Jungle Tours http://www.moonlightjungle.com,

Libi da Wai eiland
Een groot eiland in het Brokopondomeer met een hangmatten-kamp, keuken en relaxgedeelte. Het eiland heeft een zandstrand en is zodanig groot dat u er een boswandeling kunt maken. Het eiland is onbewoond. Je moet ca. 1 uur varen voordat je er bent. Voor 2 nachten wordt ca. 100 euro per persoon gevraagd, inclusief eten
Je kan rechtstreeks boeken bij de beheerder Roy (8536764).
Je kan ook boeken via een reisbureau, onder andere Green Tours N Travel biedt deze bestemming aan.

Galibi
Om in Galibi te komen moet je eerst een uur of 3-4 rijden naar Albina. Naar Albina gaat ook een bus. Of je kan met de taxi of shared-taxi (mogelijke shared-taxi: taxi Tijntje, tel 8674645).
Als je Frans-Guyana wilt bezoeken, kan je vanuit Albina met één van de vele bootjes naar de overkant, naar Saint Laurent (ca. 5 euro voor de oversteek). Ook zonder multiple entry visum is dat geen probleem (maar is officieel illegaal).
Vanuit Albina moet je met de boot naar Galibi. Handig is om dit van te voren wel af te spreken, omdat ze voor de bootrit naar Galibi anders veel te veel moet betalen. Je moet met een groep zijn of met andere mensen kunnen meevaren, anders is het erg duur. Wanneer je je slaapplek regelt, moet je met diezelfde mensen ook gelijk de bootrit regelen.

Bij Galibi kan je op verschillende manieren overnachten. Je kan in het indianen-dorp, daar zijn verschillende logeerverblijven of je kan een stuk buiten het dorp in de logeergebouwen van Stinasu. Als je in het de gebouwen van Stinasu zit kan je zo lopend naar de schildpadden. Als je in het dorp zit, dan moet je voor de schildpadden even varen. Maar het leuke van in het dorp logeren is, dat je een beetje kan zien hoe de mensen daar leven. Daarnaast is er ook een leuk dierentuintje waar bijna alle dieren los lopen. Als je in het dorp logeert ga je meestal ’s avonds of ’s nachts varen en naar de schildpadden op zoek.

Als je in het dorp wilt logeren kan je in het logeergebouw (met bedden) van Myrysji:

Contactgegevens:
Myrysji
Griegstraat 41
Paramaribo
Tel: (597)456611 / 08800294 / 08835036
info@myrysjitours-suriname.com

Voor logeren bij Stinasu aan het stand waar de schilpadden hun eieren leggen:

Stinasu
Adres: Cornelis Jongbawstraat 14
Telefoon: 427102 / 427103 / 476597
www.stinasu.com
stinasu@sr.net, stinasu@gmail.com

Awala-Yalimapo (Frans-Guyana)
Dit is een andere mogelijkheid in de buurt van Galibi waar je ook zeeschilpadden kan zien. Hier kan je (met een beetje moeite) op eigen gelegenheid naar toe. Je moet dan eerst naar Albina (met de bus, taxi, of shared-taxi) (mogelijke shared-taxi: taxi Tijntje, tel 8674645). In Albina moet je over de rivier steken naar Sint-Laurent (5 euro per pesoon voor de oversteek).
Wanneer je officieel/legaal over steekt naar Frans Guyana moet je je melden bij de douane (1,5 km van de kade). Na oversteken moet de bootsman je overzetten naar de douane ca. 300 meter buiten het dorp.
Awala-Yalimapo ligt nogal in the middle of nowhere. Om er te komen kan je een taxi of shared-taxi nemen van een verzamelplaats. Deze taxi-plek/ ferryhaventje naar Albina ligt ca. 200 meter buiten het stadscentrum achter een paar ghetto-achtige flatgebouwen. Een shared-taxi naar Awala, zo werd mij verteld, gaat niet regelmatig en gaat maar weinig. Een individuele taxi kan voor ca. 35 euro per enkele reis. Eigen vervoer is dus makkelijker, maar in Frans-Guyana heb je nog een extra verzekering nodig wanneer je rijdt met je Surinaamse auto, de Surinaamse verzekering voldoet niet.
In ca. 40 minuten rij je van St. Laurent naar Awala-Yalimapo (http://wikitravel.org/fr/Awala-Yalimapo), een lange weg parallel aan 't strand, ca. 13 km vanaf Mana (laatste redelijk formaat dorpje). Awalla ca. 5 km afstand en Yalimapo op ca. 2 km van Auberge de Jeunesse de Simili, tel. 0594-341625. Je belt van tevoren en dan komt iemand om de sleutel te brengen en de betaling in ontvangst te nemen. Ik had voor 15 euro een 6 persoonskamer met 1 tweepersoonsbed en 2 stapelbedden, badkamer zeer basic (schimmel op muur) maar verder prima in orde, schoon en fris beddegoed. Let op: in de buurt is vrijwel niets te kopen (winkeltje in Yalimapo heeft bijna niets en is beperkt open) en 't restaurant Yalime (tel. 0594-343432) is pas na 18.00 uur open. Aan het strand staan picknicktafels met dakjes. Strand ligt vol met lege eierschillen, door dieren en honden opgegraven en leeggegeten. 's Nachts struikel je op dit ca. 2,5 km lange strand over de schildpadden. Op een stuk van ca. 200 meter zie je vele schildpadden (waaronder leatherbacks en groene schildpadden). Je kan op eigen gelegenheid de het strand op en de schildpadden bekijken.
Let op: Tele-G werkt niet verder dan op de kade van St. Laurent! Digicell verkopen ze in Frans Guyana ook overal, dus zou daar in principe moeten werken.

Commewijne
Commewijne kan je prima zelf verkennen. Met de auto of met de fiets en voor sommige plaatsen moet je met de boot. In Commewijne zijn verschillende (oud-)plantages.
Hieronder een aantal plekjes om te bezoeken in Commewijne:

Dolfijnen boottocht (Braamspunt, plantages etc.)
Tourbureaus bieden een boottripje vaak aan voor 50 euro per persoon. Wanneer je het zelf regelt is het voor een hele dag varen 350 srd voor de hele boot. Het wordt dus goedkoper wanneer je met meer mensen komt.
Voor 350 srd kan je de hele dag varen, dolfijnen kijken, naar het strand bij Braamspunt, aan land bij een aantal plantages en aan land bij bijvoorbeeld Fort Nieuw Amsterdam of Frederiksdorp. Met de bootsman kan je overleggen waar je allemaal heen wilt. Een halve dag kan voor 250 srd. Vaak geven ze onderweg de mogelijkheid om voor 15 srd te eten in het dorpje Rust en Werk.
Je start bij Leonsberg, daar zitten heel wat bootsmannen. Makkelijk is om van te voren af te spreken, zodat ze op je rekenen en er een boot is.

Twee telefoonnummers van bootsmannen:
- 08893063 (Moen)
- 08509967 (bootsman Soetimin)
- 08962927 (Liesbeth)
www.waterproofsuriname.com

Fort Nieuw Amsterdam
Het oude fort is nu een museum. Openingstijden van het museum zijn werkdagen 9.00 - 17.00 uur, zon- en feestdagen 10.00 - 18.00 uur. Entree kost een paar srd. Je kan de boot nemen vanaf Leonsberg naar Nieuw-Amsterdam nemen. De overtocht kost u ongeveer 1 - 1,50 SRD per persoon voor de veerdienst. Je kan ook een eigen boot charteren als je niet wilt wachten totdat de veerdienst vol is. De overtocht kost dan ongeveer 20-25 srd naar Nieuw-Amsterdam. Je kan ook bij Meerzorg de oversteek maken en dan fietsen naar Nieuw-Amsterdam of de bus nemen (1,65 srd p.p).
http://www.fortnieuwamsterdam.com/
Tel: 322225 / 322227

Frederiksdorp
Deze oude plantage is opgeknapt en fungeert nu als hotel/restaurant. Je kunt er overnachten of voor een dagdeel heen gaan. Je kan er prima wandelen, te fietsen en te luieren. Je kan makkelijk zelf bij Frederiksdorp komen. Je rijdt met de auto of fiets richting Mariënburg. Je kan ook met het openbaar vervoer. Je neemt vanuit het centrum de boot naar de overkant naar Meerzorg. Vervolgens pak je de bus richting Mariënburg (je kan aan de chauffeur aangeven dat je naar Frederiksdorp wilt gaan). Je stapt uit bij een groot bord waar Frederiksdorp op staat en neemt vervolgens de boot naar de overkant (ca. 20 srd). Je kan ook vanaf Leonsberg de boot nemen naar Frederiksdorp. De boot kost dan 120 SRD. Je fiets kan mee de boot op. Overnachten kost ca. 55 euro per persoon inclusief ontbijt.
www.frederiksdorp.com
Tel: 305003 / 305006

Mariënburg
Mariënburg was een rietsuikerplantage met een suikerfabriek. Mariënburg moest in de vorige eeuw haar deuren sluiten, omdat het niet meer rendabel was. Nu is het een vervallen terrein, waar je je kan laten rondleiden door lokale gidsen, die je dan als bedankje srd’s kan geven.
Je kan er met de auto of fiets heen rijden of met het openbaar vervoer.

Plantage Peperpot
Peperpot is een oude plantage die niet meer in gebruik is. De gebouwen zijn vervallen, maar je krijgt toch een beeld van hoe een plantage eruit zag. Je kan er met de fiets heen rijden of met de auto. Je kan zo het terrein oplopen en rondkijken. Er staat een bordje dat je je moet melden, maar er is niemand waar je je kan melden.

Route:
Commewijne inrijden (via de hoge brug als je met de auto bent en via een bootje vanaf de Waterkant als je fietst). Je fietst over een lange weg, waarbij je heel wat groente/fruitkraampjes tegenkomt. Rechtsafslaan bij de Weg naar Peperpot (na ongeveer een uur fietsen). Na een verandert de asfaltweg in een zandweg en
kom je door mooie groene stukken. Na ongeveer een halfuur fietsen kom je bij een splitsing bij een winkeltje, daar neem je het rechter zandpad.

Ook touroperators bieden het als (fiets)tocht aan, dan is het ca. 25 euro. Dat kan bijvoorbeeld via:
Fietsen in Suriname: Etto Paulus
Grote Combéweg 13a, Paramaribo
Tel. 520781 / 08815361
info@fietseninsuriname.com
www.fietseninsuriname.com


Hotel De Plantage
Hotel De Plantage ligt op ca. 40 minuten van Paramaribo. Er is natuur, luxe en rust. Het is een vrij luxe resort op een oude plantage met daarbij ook een bos waar je kunt wandelen (begeleide wandeling wordt aangeboden). Je kan er heen fietsen of met de auto heen gaan.
Er zijn 2- en 4-persoons huisjes. Er is een zwembad met kinderbad en jacuzzi en speelgelegenheid voor kinderen. Er is een hangmattenkamp. Daarnaast is er fietsverhuur.

Prijzen:
• 1 persoon, 2 nachten (tweepersoons huis) € 100
• 2 personen, 2 nachten (tweepersoons huis) € 150
• 3 personen, 2 nachten (vierpersoons huis) € 210
• 4 personen, 2 nachten (vierpersoons huis) € 260
• extra bed € 20 (per persoon per nacht)

Overnachtingen zijn inclusief ontbijt en een boswandeling onder begeleiding. Inchecken vanaf 14.00 uur op de dag van aankomst Uitchecken uiterlijk om 12:00 uur op de dag van vertrek.

Ophalen:
• Transfer van en naar het J.A. Pengel internationaal vliegveld € 55
• Transfer van en naar Paramaribo € 20

Het eten is relatief duur, een hoofdgerecht kost 15 euro.
Contactgegevens: Oost-westverbinding km 23,5, Commewijne
Tel: 0356567, info@deplantagecommewijne.com, http://www.deplantagecommewijne.com/

Route:
Met de auto vanaf Paramaribo:
* Vanaf de Wijdenboschbrug rijd je richting Albina
* Na ongeveer 17 kilometer bereik je het dorp Tamanredjo
* Je passeert daar 14 drempels
* Na de laatste drempel volg je nog ongeveer 3,5 kilometer de hoofdweg
* Aan de linkerkant van de weg staat een bord met ‘HOTEL-RESTAURANT DE PLANTAGE’
* Je slaat rechtsaf en volgt ongeveer 700 meter een zandpad, dat je naar ‘HOTEL-RESTAURANT DE PLANTAGE’ voert.

Met de fiets vanaf Paramaribo: Toeristische route ± 35 km:
* Vanaf het centrum volg je de gehele Anton Dragtenweg tot aan Leonsberg
* Op Leonsberg kun je de Surinamerivier met een bootje oversteken
* Vanaf Nieuw-Amsterdam rijd je richting Alkmaar. Onderweg kan het het openluchtmuseum Fort Nieuw Amsterdam bezoeken. En bij Marienburg kun je een bezoek brengen aan de oude suikerfabriek waar van de restanten nog te bezichtigen zijn. Ook kunt je met een tentbootje oversteken naar plantage Frederiksdorp waar je gerestaureerde politiewoningen en plantagewoningen te zien zijn.
* Bij Alkmaar sla je rechtsaf en volg je een lange rechte weg naar Tamanredjo.
* In Tamanredjo sla je op de kruising linksaf en passeert nog 8 verkeersdrempels.
* Na de laatste drempel volg je nog ongeveer 3,5 kilometer de hoofdweg.
* Aan de linkerkant van de weg staat een bord met ‘HOTEL-RESTAURANT DE PLANTAGE’
* Je slaat rechtsaf en volgt ongeveer 700 meter een zandpad, dat je naar ‘HOTEL-RESTAURANT DE PLANTAGE’ voert.

SMS-boot / postboot Commewijne
De SMS-boot (Scheepvaartmaatschappij Suriname) is een boot waarmee bewoners van Suriname zich over het water verplaatsen naar hun dorpen. De boot vertrekt 's ochtends om ca. 7.00 uur van de Waterkant in Paramaribo en vaart dan de Commewijne rivier af en is om 17.00 uur weer terug in de stad. Deze dienst vertrekt elke vrijdag en zondag. Je moet zelf je eten en drinken mee te nemen. Het is geen toeristische tour, maar een vervoermiddel. Voor toeristen is de prijs 56 SRD voor de hele tocht. Voor ingezeten is de prijs een stuk lager (25 srd). Je moet dan wel met je paspoort/ID kunnen laten zien dat je ingezetene bent. Je kan een plekje bij Pristine Forest Cruises reserveren, maar je kan je ook 's ochtends melden aan de SMS steiger, bij de waterkant en op de boot stappen.
Eén keer per maand vaart de boot de andere kant op, richting het westen, met als eindpunt Donderskamp. Deze toch duurt 3 dagen, in die 3 dagen vaar je heen en terug. Je kan in Paramaribo opstappen, maar ook op andere punten (bijv. Uitkijk), voor als je korter wilt varen.

Contactgegevens:
Pristine Forest Cruise
http://www.surinamline.com
Waterkant 44
Tel: 00597-410281

Matapica
Om in Matapica te komen moet je eerst naar Mariënburg (Commewijne). Daar steek je de rivier over naar plantage Johanna Margaretha (voor 10 srd). Vanaf daar vertrek je in kleinere bootjes (maximaal 4 personen inclusief bootsman) naar Matapica. Daar vaar je in zo’n 1,5 uur heen, waarvan een groot deel door ‘swamp’: moerasgebied met hele smalle vaargeultjes, tussen de bomen en planten door en veel vogels.

Matapica staat onder beheer van Stinasu (Stichting Natuurbehoud Suriname).

Je kan op verschillende manieren overnachten:
- In de lodge van Stinasu.
- In tentjes.
- In hangmatten (tussen de bomen of onder het huis of onder het daggastenkamp).

Je kan heerlijk over het strand wandelen en in de zee zwemmen. In het donker kan je in het legseizoen (reuzen)schildpadden eieren zien leggen. Er komen heel wat schildpadden aan land. Als je over het strand wandelt zie je om de haverklap sporen van schildpadden en bij een wandeling in het donker zie je vaak meerdere schildpadden op het strand. Ook kan je regelmatig overdag schildpadden eieren zien leggen of zien zwemmen in de zee.

Prijzen voor verblijf:
- Een 4 persoonskamer in de lodge kost 80 USD.
- Een 2 persoonskamer in de lodge kost 35 USD.
- Bij slapen in tentjes of hangmatten betaal je alleen aan Stinasu voor het bezoeken van het gebied (ca. 20 srd per persoon).

Wanneer je in de lodge wilt slapen, dan moet je van te voren in de stad bij Stinasu betalen.

Wij gingen met bootsman Frits. Voor 15 srd per persoon maakt hij maaltijden voor je. We namen zelf drinken en snacks mee. Voor 400 srd bracht hij ons (4 personen, per boot 200 srd) van en naar Matapica en sliepen we een nachtje in tentjes met dunne matjes die Frits voor ons had geregeld. De tentjes waren opgezet in het daggastenkamp We betaalden ca. 20 srd per persoon per dag aan Stinasu en 40 srd voor de gids van Stinasu.
Wanneer hij alles voor je regelt: eten, drinken, snacks, lodge, entreegeld voor Stinasu, boot, dan betaal je 275 srd per persoon.

Telefoonnummer Frits: 8245566
Frits woont in Johanna Margaretha en gaat heel regelmatig naar Matapica.
Hij kan ook tenten en catering voor je regelen om een nachtje te blijven slapen.

Een andere bootsman is Nandram (telefoonnummer: 08507620) of Rakesh Audhram (0305176, 08620016 / 08111351).

Je kan ook via Liesbeth Gummels: 08962927 www.waterproofsuriname.com

Contactgegevens Stinasu:
Adres: Cornelis Jongbawstraat 14
Telefoon: 427102 / 427103 / 476597
www.stinasu.com
stinasu@sr.net, stinasu@gmail.com

Boottocht met de Sweet Merodia
Met de Sweet Merodia kan je historische plantagetochten maken over de Suriname- en Commewijne-rivier. Tijdens het varen wordt de geschiendenis van de plantages verteld en op verschillende plekken wordt er uit gestapt om plantages te bekijken.
De gids/gastvrouw is schrijfster Cynthia Mc Leod of een door haar opgeleide gids.

De tocht begint bij een stijger aan de Anton Dragtenweg (Paramaribo).

Kosten geheel verzorgde dagtrip (8.00-15.00 uur):
Volwassenen: ca. 40 euro
Kinderen (6-12 jaar): ca. 20 euro

Contactgegevens:
Tel. 451620, 08838186, 493888, 454161, 479502
cynthiamcl@sr.net

(Beneden) Suriname-rivier
Er zijn verschillende plekken aan de (beneden) Suriname-rivier (dus het noordelijke deel van de Suriname-rivier) waar je voor een dagje of nachtje(s) heen kan gaan. Hier kan je in de meeste gevallen makkelijk zelf naartoe gaan, dat scheelt vaak veel in kosten.

Botanische tuinen
Bij Boxel is er een botanische tuin van ongeveer 5000 vierkante meter die je kan bezoeken. Er zijn verschillende bomen, (medicinale) planten, bloemen, vruchten en vijvers. Je kan een rondleiding krijgen in de tuin (30-45 min). De toegang is vrij, een vrijwillige bijdrage is welkom. De tuin is nog in ontwikkeling.

Wanneer je naar de botanische tuin wilt, moet je van te voren even bellen.

De tuin is ongeveer 22 km van Paramaribo. Je volgt vanuit Paramaribo de weg langs de Suriname-rivier. Je slaat rechtsaf bij de Boxelparaweg, dan volgt aan je rechterhand de tuin.

Adres:
Little Paradise Botanical Garden, Erik Kuiper
Boxelparaweg 22a, Boxel
Tel. 370111, 8717256
info@lpbotanicalgarden.com
www.lpbotanicalgarden.com

Waterland / Leguana park
Waterland is een rustig en klein vakantiepark. Waterland ligt iets ten zuiden van Domburg aan de Suriname-rivier. Het is in een klein uurtje met de auto te bereiken. Je rijdt vanuit de stad via de Winston Churchillweg richting Domburg. 5 km voorbij het dorp ga je linksaf de Koningslaan in (er staat een bord).

Er zijn verschillende kleine huisjes en een groter huis direct aan de rivier waar je kan overnachten. En op het strand staan hutjes om je hangmat op te hangen. Er zijn ook kayaks te huur waarmee je op de rivier kan kayakken. Verder kan je een speedboat met stuurman huren en hengels huren.
Op het terrein zijn een aantal aapjes aan een touwtje.

Open van 8.00 - 22.00. Zondag van 8.00 tot de volgende ochtend.

Prijzen:
Volwassenen: 5 srd
Kinderen: 2,50 srd
Kleine pinahut: 15 srd
Grote pinahut: 30 srd

Overnachten:
- Plantershuisjes: 43 euro (2 pers.), 53 euro (3 pers.), 65 euro (4 pers.) per nacht (huisjes met douche, toilet en inclusief ontbijt).
- Saramaccaanse huisjes: 25 euro (2 pers), 35 euro (3 pers), 47 euro (4 personen) per nacht (huisjes met stapelbedden, inclusief ontbijt).
- Groot strandhuis voor 8 personen: vanaf 140 euro per nacht.

Contactgegevens:
Waterland River resort
Tel: 0370509
Koningslaan 412


White Beach
White Beach ligt aan de Suriname-rivier en is makkelijk vanaf de stad te bereiken in een uurtje. Het ligt vlakbij Paranam. Je kan er met de auto, taxi (ca. 50 srd) of met de bus (ca. 2 srd per persoon) naar toe. Je kan daar in de rivier zwemmen, er is een mooi strand en je kan je hangmat in de hutjes ophangen. Je kan er ook overnachten.
In de weekenden kan het erg druk zijn. Er zijn verschillende eettentjes waar je eten en drinken kan halen.

Het zwemgedeelte is afgescheiden met netten in verband met piranha's.

Kosten:
Entree per persoon: 10 srd
Hutje: 40 srd
Douches/toiletten: 1 srd

Contactgegevens White Beach:
Tel: 425090
http://suripics.com/white-beach.htm

Stinasu Jungle Trail
Bij Paranam is de jungle trail. Je gaat over de platte brug bij Paranam, de jungle-trail is dan rechts bij de eettent, tegenover de Suralco-fabriek. In het natuurgebied kan je een goed begaanbare route van ca. een uur wandelen afleggen. Je kan de wandeling makkelijk zelf doen. Er zijn geen kosten aan verbonden.

Contactgegevens:
www.stinasu.com
stinasu@sr.net, stinasu@gmail.com
Adres: Cornelis Jongbawstraat 14
Telefoon: 427102 / 427103 / 476597


Overbridge
Overbridge kan je makkelijk zelf heen rijden. Je rijdt eerst naar Paranam en dan 30-45 minuten over de Afoebakkaweg om bij Overbridge te komen (bij elektriciteitspaal 20/21). Je slaat dan linksaf een zijweg in, daar staat een duidelijk bord. Je kan er een dagje heen gaan of je kan er blijven slapen. Reserveren voor een (luxe) huisje of hutje op het strand kan ik drukke perioden handig zijn.

Het terrein is mooi aangelegd met zandstrand, palmbomen, hutjes, restaurant. Het zwemgedeelte is met netten afgeschermd.

Er loopt veel personeel rond die de veiligheid in de gaten houdt.

Er zijn wc's, douches en kleedruimtes aanwezig.

Openingstijden: 8-18.00 uur

Prijzen:
Volwassenen: 10 srd
Kinderen: 7,50 srd
Kinderen onder de 5 jaar: gratis
Picknickplaats: 17,50 srd
Stoel: 1 srd
Fietshuur: 5 srd per uur
Tourboot voor 12 personen inclusief bootsman: 55 US per half uur
Tourboot naar Jodensavanne voor 12 personen 50 US
Overnachtingen in luxe huisjes: 80-90 US per nacht in het weekend, midweek 55-60 US

Contactgegevens:
Overbridge River Resort
Oude Charlesburg 47, Paramaribo
Tel: 422565 / 422566
info@overbridge.net
www.overbridge.net

Jodensavanne
In Jodensavanne zijn overblijfselen van een Joodse synagoge en joodse begraafplaatsen te bezichtigen. Om in Jodensavanne te komen neem je de afslag naar links naar Powakka/Carolina op de Afoebakkaweg (ongeveer naar 20 km op de Afoebakkaweg). Je komt door het inheemse dorpje Powakka. Bij Carolina moet je de Suriname-rivier over. De brug is niet af, maar er gaat wel een pondje waar je met de auto over kan (18 srd voor een auto, 2 srd per persoon voor een enkele reis). Deze pond vaart de hele dag heen en weer, tot ongeveer 6 uur.
Na de oversteek rijdt je ongeveer nog 3 km over een bauxietweg, dan staat er een bord.
Je kan ook met de bus. De landsbus naar Powakka en Pierre Kondre vertrekt dagelijks vanuit de Saramaccastraat. Je kan ook met de boot via Overbridge bij Jodensavanne komen. Er gaan ook georganiseerde tours naar Jodensavanne, bijvoorbeeld via Access Suriname Travel (tel. 424522, e-mail: info@surinametravel.com, www.surinametravel.com).
Bij Jodensavanne is niks te koop, in de buurt zijn wel inheemse dorpjes met kleine winkeltjes.

Bij Jodensavanne betaal je 10 srd per persoon entree.

Voor informatie:
www.jodensavanne.sr.org
http://www.angelfire.com/mb2/jodensavanne

Blaka Watra
Om in Blaka Watra te komen neem je de afslag naar links naar Powakka/Carolina op de Afoebakkaweg. Je komt door het inheemse dorpje Powakka. Bij Carolina moet je de Suriname-rivier over. De brug is niet af, maar er gaat wel een pondje waar je met de auto over kan (18 srd voor een aut0, 2 srd per persoon voor een enkele reis). Deze pond vaart de hele dag heen en weer, tot ongeveer 6 uur.
Na de oversteek rijdt je ongeveer nog 10 km over de bauxietweg. Bij het indianendorpje Redidoti houd je linksaan (het dorpje Redi Doti is aan de rechterkant). Je rijdt dan nog ongeveer 5-10 minuten, daar staat een bord met ‘Blaka Watra’, je slaat daar rechtsaf een zandpad in. Na ongeveer 500 m kom je de kreek en het kamp tegen.
In de kreek is een stroomversnelling waar je lekker in kan zitten, ook is er een dieper gedeelte waar je in kan zwemmen. Er zijn verschillende hutjes, die je voor een dag kan gebruiken of waar je in kan slapen met een hangmat. De hutjes stellen weinig voor, soms een bankje, wel tafels, maar de daken zijn slecht (plastic zeilen, vaak met gaten). Er zijn toiletten, maar niet goed onderhouden, doorspoelen met een emmer.
Je betaalt 10 srd per persoon als entree en 10 srd voor een hut.
In het weekend kan het druk worden. Je kunt onaangekondigd komen en blijven slapen. Een telefoonnummer is niet bekend.
Bij Blaka Watra is niks te koop. In de buurt zijn wel inheemse dorpjes met kleine winkeltjes.

Babunhol
Bij Babunhol kan je genieten van rust en natuur aan de Suriname-rivier. Het was oorspronkelijk een citrusplantage en het is een periode een veevermeerderingsbedrijf geweest.
Activiteiten: zwemmen in de rivier, wandelen op een heuvel en in het bos (met of zonder gids), varen naar het nabijgelegen bosnegerdorpje Nieuw Lombe, hengelen, hangen in de hangmat in de pinahutten.

Er zijn verschillende logeermogelijkheden:
- In hangmatten in pinahutten van 10 – 30 personen;
- Een huis voor maximaal 8 personen (zonder lakens en klamboe) met keuken en keukenbenodigheden;
- Er zijn vijf 2-persoonskamers met een gezamenlijke keuken met keukenbenodigdheden, douche en toilet.

Op het terrein zijn verschillende bad/toilethuisjes en er is een gezamenlijke kookhut voor de hangmattenkampen. Je kan er niks kopen en er je kan geen maaltijden krijgen. Eten en drinken, moet je zelf meenemen. Je kan er wel een bbq huren.

Route:
Babunhol ligt aan de Suriname-rivier. Om er te komen, moet je de Afoebakkaweg volgen tot tussen transmissiemasten 86 en 87. Dat is net even voorbij Marchallbrug, tussen de dorpten Marchallkreek en Klaaskreek. Je ziet aan de linkerkant van de weg dan een bord ‘New Babunhol River Resort’. Deze weg sla je in en rijdt dan in zo’n 15 minuten naar het resort.
In totaal is het afhankelijk van de staat van de weg zo’n 2-3,5 uur rijden.

Je kan ter plekke betalen, maar ze willen liever dat je in de stad betaald.

Kosten:
Volwassenen: 19 srd
Kinderen: 9,50 srd
BBQ: 15 srd
Varen naar dorpen aan de rivier: vanaf 10 srd per persoon (bij voldoende mensen).

Overnachten:
Kamer: ca. 100 srd voor 2 persoonskamer per nacht
Hangmattenkamp: ca. 200 srd voor de hut per nacht
Huis: 500 srd per nacht (voor maximaal 8 personen)

Contactgegevens:
Telefoonnummer: 486889 / 486890
Kantoor: New Babunhol River Resort, Industrieweg Zuid 12
www.babunhol.com
info@babunhol.com

Berg en dal
Om in Berg en Dal te komen rijdt je eerst baar Paranam en dan ca. 2 uur over de Afoebakkaweg.
Bij Berg en Dal kan je een aantal activiteiten doen: kayakken, kabelbanen, wandeling (en het schijnt ook mountainbiken). Je kan hier zelf naar toe rijden. Wel moet je in de stad reserveren voor de activiteiten bij Orange-travel. Je kan een geheel georganiseerde tour doen of je kan er op eigen gelegenheid naar toe. Ingezetenen krijgen veel korting.
Sinds kort kan je ook bij Berg en Dal overnachten. Dit is erg prijzig.

Contactgegevens:
Berg en Dal
Domineestraat 36-38
Tel: 471150
www.bergendalresort.com

Langs de Indira Ghandiweg (Pad van Wanica)

Vlinderkwekerij (district Wanica)
Net buiten het centrum van Lelydorp is een vlinderkwekerij te bezoeken (Neotropical Insects). Wanneer je de kwekerij bezoekt krijg je een informatieve rondleiding door de kwekerij. Daar zie je verschillende soorten vlinders en de verschillende stadia van de ontwikkeling van een vlinder. Daarnaast zie je een aantal andere dieren zoals slangen en schildpadden en zie je de voedingsplanten van de vlinders. Er is een klein winkeltje waar je kaarten en schilderijtjes kan kopen. De kwekerij wordt nog verder ontwikkeld. Er wordt gewerkt aan een informatiecentrum.

Route:Vanuit de stad neem je de Indira Ghandiweg richting Lelydorp. Bij de politiepost in Lelydorp ga je linksaf. Daarna kom je het na 5 minuten rijden vanzelf tegen (er staat een bord aan je linkerhand).

Rondleidingen (verplicht bij het bezoeken van de kwekerij) van maandag tot en met zaterdag tussen 8-15.00 uur. Het is handig om van te voren een afspraak te maken. Een rondleiding kost 20 euro (voor maximaal 5 mensen).

Contactgegevens:
Lelydorperweg 123, LelydorpTel. 366525
mailto:366525mneotropins@sr.net

Santigron (district Wanica)

Wil je naar een marrondorp, maar wil je niet te ver reizen, dan kan je naar Santigron, een marrondorp niet ver van de stad. Het is ongeveer een uur rijden. Santigron ligt aan de Saramacca-rivier, daarom is het dorp ook met de boot bereikbaar. Er wonen ongeveer 1500 mensen. Er wordt houtsnijwerk gemaakt en verkocht. Wanneer je als tourist in het dorp komt, wordt je al snel aangesproken door één van de bewoners. Je betaalt 10 srd per persoon entree voor het dorp. Daarnaast vragen ze nog een bedrag voor de ‘gids’, dat bedrag wisselt erg, en wanneer ze een onredelijk bedrag vragen, ding dan af. De sfeer in Santigron is anders dan marron-dorpen verder van de stad. De invloed van de stad is duidelijk merkbaar. Het dorp wil graag aan de toeristen verdienen.

Route:
Auto:
Rijd vanuit de stad naar Lelydorp via de Indira Ghandiweg (pad van Wanica). In Lelydorp rijd je rechtsaf de Javaweg op. Op een gegeven moment wordt de weg een zandpad, op dat punt is er een zijweg naar links, die zijweg sla je in. Daarna ga je rechts (ongeveer de 2e weg aan de rechterkant), die weg heet de rijweg naar Santigron (maar weet niet of er een bordje staat). Bij het bordje Pikin Poika sla je linksaf (Pikin Poika is daar rechtdoor). Dan rij je vanzelf het dorp binnen. Het kan even zoeken zijn om het te vinden, aangezien er niet of nauwelijks borden zijn. Er is een kaart van dit gebied: Road Map Wanica / Para. Deze kaart kan helpen in dit gebied, ook al zitten er in deze kaart wel foutjes. Je kan het bezoek aan Santigron combineren met het bezoek aan het inheemse dorp Pikin Poika.

Boot:
Wil je met de boot, vanaf Uitkijk kan een boot regelen.

Je kan er ook komen met de openbare bus.

Je kan ook met een georganiseerde tour naar Santigron via verschillende tourbureaus. Bijvoorbeeld via Arinze Tours, Princessestraat 2c, tel. 425960/426275, arinze@sr.net.

Onverwacht (district Para)
Wanneer je over de Indira Ghandiweg rijdt richting Zanderij kom je door het dorpje Onverwacht (een stukje na Lelydorp). Bij Onverwacht staan een aantal treinen die niet meer gebruikt worden (wanneer je vanuit de stad rijdt, aan de rechterkant van de weg). Je kan de treinen bekijken die intussen verroest zijn en begroeid zijn met planten. Na een kwartier tot een half uur kijken heb je alles gezien.

Berseba (district Para)
Vanuit de stad neem je de Indira Ghandiweg en neemt de afslag naar rechts naar Republiek/Berseba. Aan het eind van de weg houd je rechts aan en rijt een weggetje op naar Berseba. Daar kan je zwemmen in de Coropina-kreek. In de droge tijd kan het water erg laag staan. Er staan langs het water een aantal grote hutten en een aantal picknicktafels. Deze kreek ligt niet in de bos, het gaat over in moeras en ligt aan de rand van het dorpje Berseba, er staan onder andere een aantal (vakantie)huizen en een kerk. Er zijn (niet echt onderhouden) toiletten. Eten en drinken moet je zelf meebrengen.
Om er te recreëren moet een klein bedrag betaald worden (een paar srd per persoon). Er kunnen kano’s gehuurd (ca. 20 srd per uur) worden en er zijn vakantiehuizen te huur (huizen hebben, keuken, bad, toilet, 10-13 slaapplaatsen). Huizen zijn ca. 40-50 euro per dag.
Neem hiervoor contact op via: http://www.hendrison.com/ tel. 457391 suriname@hendrison.com

Republiek (district Para)
Vanuit de stad neem je de Indira Ghandiweg en neemt de afslag naar rechts naar Republiek/Berseba. Bij Republiek zijn heel wat vakantiewoningen langs de kreek, veelal in privébezit, om deze te huren moet je via, via contacten hebben. Er zijn ook mooie grote vakantiehuizen van de SWM (Surinaamse Waterleidingmaatschappij). Deze kunnen voor ca. 200 srd per dag via de SWM gehuurd worden (niet duidelijk of dat altijd/aan iedereen mogelijk is).
Telefoonnummer SWM: 471414 / 325247 (Republiek)

Vierkinderen (district Para)
Vanuit de stad neem je de Indira Ghandiweg en neemt de afslag naar rechts naar Republiek/Berseba/Vierkinderen. Aan het eind van de weg ga je linksaf en dan kom je bij vier kinderen. Daar is een kinderboerderij, een sprookjesbos (op bepaalde tijden rondleidingen), staan wat huisjes en kan je baden in de kreek.
Telefoonnummer kinderboerderij: 08519152, 08575549

Wit Santi (district Para)
Vanuit de stad neem je de Indira Ghandiweg, vlak voor het vliegveld is het dorpje Wit Santi. Je gaat bij de telefoonmast linksaf een hobbelige weg in. Na ongeveer 5 minuten zie je een aantal (kapotte) hutjes en aan de linkerkant een meertje met daarom heen wit savanne-zand. Rondom het meertje zijn allemaal weggetjes de savanne in. Er wordt geen toegangsprijs gevraagd, er is geen opzichter of iets dergelijks. Er zijn geen toiletten etc. en er kan niks gekocht worden, maar dichtbij aan de Indira Ghandiweg wel.

Zanderij 1 / Jan Starke Opleidings- en Ontspanningscentrum (district Para)
Vanuit de stad neem je de Indira Ghandiweg, vlak voor het vliegveld is het recreatiegebied Zanderij 1 aan de linkerkant (er staat een bord). Je slaat de zandweg in en komt op het terrein. Er is een kreekje, verscholen in het bos (in de droge tijd kan er weinig water zijn). Er zijn vele hutjes waar je de hangmat op kan hangen. Er zijn toiletten, kleedhokjes en douches aanwezig. Je kan er wandelen in het bos, er zijn een aantal paden. Je kan er geen eten of drinken kopen.

Prijzen:
Volwassenen: 4 srd Kinderen: 2,50 srd Auto: 3 srd

Dagelijks open van 8-18.00 uur. Maar bepaalde periodes in het jaar is het gesloten (hele droge perioden).

Voor overnachtingen zijn er verschillende huizen te huur. De huizen Doedel, Boni en Joli Coeur kosten vanaf 15 euro per nacht (met kookgelegenheid en koelkast).
Voor informatie: 471980 / 0325104 / 0325224 e-mail: jsoc@cq-links.sr


Langs de Meursweg

Parabello (district Para)
Bij Parabello kun je zwemmen en relaxen aan een groot meer (Para kreek). Het meer is omringd door bomen en in het meer is een klein eiland. Aan een boom hangt een touw waarmee je het water in kan slingeren. Er zijn hutjes te huur (met elektriciteit) of je kan je hangmat tussen de bomen hangen. Er is ook een grotere hut met een keuken. Je kan ook in je hangmat in de hutjes blijven slapen. Je kan er geen eten kopen, wel kan je wat drinken kopen. Waarschijnlijk gaat er een restaurant gebouwd worden zodat je ook eten kan kopen. Er is een speeltuin en je kan er een kleine boswandeling doen aan de rand van het meer. Je kan ook een kano huren om over het meer te varen.Verder zijn er toiletten, douche, kleedhokken. Muziek is niet toegestaan.

Route:
Je volgt vanuit de stad de Highway, je slaat dan bij Paranam rechtsaf de Meursweg in. Je gaat rechtdoor voor ongeveer 6 km en komt langs Plantage Onoribo, daar ga je linksaf een hobbelig zandpad in (is voor de Ballitonkerk). Je gaat over de eerste kruising en slaat bij de splitsing linksaf. Vanuit de stad rijdt je in ongeveer 3 kwartier naar Parabello. Er staat een bordje.

Je kan ook vanuit de stad via de Indira Gandhiweg. Dan sla je na iets langer dan een half uur linksaf de Meursweg in (duidelijke t-splitsing). Je gaat rechtdoor en passeert de Billiton-dorp, dan ga je rechtsaf een hobbelig zandpad in. Je gaat over de eerste kruising en slaat bij de splitsing linksaf. Vanuit de stad rijdt je in ongeveer 3 kwartier naar Parabello. Er staat een bordje.

Prijzen:
Kinderen 2-12 jaar: 5 srd
Volwassenen: 7,50 srd
Ouderen 69+: 3,50 srd
Parkeren: 2,50 srd (auto), 5 srd (bus), 1 srd (fiets, brom)
Hutten: 25-40 srd
Grote feesttent: 175 srd
Overnachting: 10 srd
Kano: 15 srd per half uur
Hangmat: 7,50 srd

Open van 8.30 uur – 18.00 uur, elke dag in de week

Contactgegevens: 8733012 / 412078 Adres in de stad om te reserveren (maar reserveren is niet nodig): Hajarystraat 18, Rainville Arjo-parabello@hotmail.com http://webparabello.com/

Pottenbakkerij-dorp Mantamo (district Para)
Mantamo is een klein inheems dorp. In het dorp worden potten en beelden met de hand gemaakt door een aantal families. Er is ook een winkel waar je de potten, beelden en nog een aantal andere handgemaakte dingen kan kopen.

Route:
Je volgt vanuit de stad de Highway, je slaat dan bij Paranam rechtsaf de Meursweg in. Je gaat rechtdoor voor ongeveer 6 km en komt langs Plantage Onoribo, daar ga je linksaf een hobbelig zandpad in (is voor de Ballitonkerk). Je gaat over de eerste kruising en slaat bij de splitsing linksaf. Ga rechtdoor langs Parabello en dan ben je in 5 minuten in het dorp. Vanuit de stad rijdt je in ongeveer 3 kwartier naar Mantamo.

Je kan ook vanuit de stad via de Indira Gandhiweg. Dan sla je na iets langer dan een half uur linksaf de Meursweg in (duidelijke t-splitsing). Je gaat rechtdoor en passeert de Billiton-dorp, dan ga je rechtsaf een hobbelig zandpad in. Je gaat over de eerste kruising en slaat bij de splitsing linksaf. Ga rechtdoor langs Parabello en dan ben je in 5 minuten in het dorp. Vanuit de stad rijdt je in ongeveer 3 kwartier naar Mantamo.

De toegang tot het dorp is vrij. Openingstijden van 9.00 - 19.00 uur.
Adres: Stowelweg 29, Billiton. Tel. 8515238

Westelijke bosontsluitingsweg / Oost West verbinding / achter Zanderij
Wanneer je voorbij Zanderij de Westelijke bosontsluitingsweg op rijdt, kom je verschillende kreekjes tegen, grotere en kleinere, drukkere en minder drukke. In de weekenden kan het overal wel druk zijn. Er zijn kreekjes langs de weg waar je gewoon in kan gaan zwemmen en er zijn kreken waar voorzieningen bij zijn gemaakt. Hieronder een aantal kreken waar je kan relaxen.

Colakreek
Colakreek is de meest bezochte kreek in de omgeving. In het weekend kan het er erg druk zijn. Het ligt in het savannegebied vlakbij Zanderij.
Bij Colokreek zijn er hutten met bbq’s, sportvelden, podium, kleedhokken, wasbakken, toiletten, rolstoeltoilet. Er is een restaurant, verhuur van tafels en stoelen, parasols en tenten.
Er is een glijbaan die in de kreek uitkomt en er zijn verschillende materialen voor in het water te huur. Er is een aparte ondiepe kinderkreek. Er is een speeltuin. Er zijn mogelijkheden voor fiets- en wandeltochten in de omgeving.
Je kan er ook overnachten in hutten of in huizen.

Route:
Colakreek ligt op 50 km van Paramaribo. Om bij Colakreek te komen rijd je eerst via de Indira Ghandiweg richting Zanderij. Wanneer de afslag links naar het vliegveld gaat, houd je voor Colakreek rechtsaan. Na een aantal huizen en winkels verandert de asfaltweg in een bauxietweg. Deze weg duurt een paar minuten en dan neem je de afslag naar Colakreek naar rechts, dat staat met een groot bord aangegeven. Je rijdt dan nog een paar minuutjes na die afslag en dan ben je bij de ingang.

Prijzen:
Overdag van 9.00 – 17.30 uur:
Kinderen: 5 srd
Volwassenen: 10 srd
’s Nachts van 18.30 – 8.00 uur:
Kinderen: 2,50 srd
Volwassenen: 5 srd
Auto: 5 srd

Huur huizen / hutten (prijzen gelden ook voor overnachting)
Pinahut (max. 4 hangmatten): 40 srd
Kamp (max. 6 hangmatten): 55 srd
Kampeerhuis (3 bedden + plaats voor 6 hangmatten): 75 srd
Vakantiehuis (4 bedden): 275 srd (keuken, eigen sanitaire voorzieningen etc.)

Contactgegevens:
Tel. 477088
Reisorganisatie Mets is de eigenaar van Colakreek.
Mets tourkantoor
Nassylaan 2, Paramaribo
mets@sr.net
http://www.surinamevacations.com/

Marinalex
Bij Marinalex is een stuk opengekapt bos en een koude kreek. Er is weinig/niks te koop.

Route: Richting Colakreek rijden, maar bij de afslag naar rechts voor Colokraak rijd je rechtdoor. Een heel klein stukje verder ligt Marinalex.

Tel. 411755
http://suripics.com/marinalex.htm


Para Eco Resort Derde brug

Hier is een colabruine kreek te vinden. Je kan er zwemmen of relaxen om de kreek.
Er zijn toilethokjes en kleedhokjes aanwezig.

Openingstijden: 8-18.00 uur

Route:
Om bij Para Eco Resort te komen rijd je eerst via de Indira Ghandiweg richting Zanderij. Wanneer de afslag links naar het vliegveld gaat, houd je voor rechts aan. Na een aantal huizen en winkels verandert de asfaltweg in een bauxietweg. Dit is de Bosontsluitingsweg. Deze rijd je een paar km door. Je rijdt even voorbij het herdenkingsmonument van de vliegramp en dan ben je er.

Prijzen:
Volwassenen: 5 srd
Kinderen: 2 srd
Pinahut: 10 srd
Auto: 4 srd
Bus: 6 srd

Saraban
Route:
Saraban ligt op ca. 108 km van Paramaribo. Na Zanderij ga je de bauxietweg op richting Colakreek (Bosontsluitingsweg). Ga dan na 50 km, 10 minuten na de afslag Bigi Poika, over de brug die over de Boven-Coesewijnekreek loopt. Daarna de eerste afslag rechts. Daar staat een bordje met daarop ‘Saraban’. Na even die weg inrijden zie je aan je linkerhand het huis van de beheerders. In totaal is het zo’n 2,5 uur rijden vanaf de stad.

Kosten:
Hangmattenkamp: ca. 100 usd per nacht (per groep). Bungalow: ca. 150-250 srd per nacht (per groep) voor maximaal 12 personen. Er zijn 4 hangmattenkampen die elk op ca. 1 km van elkaar verwijdert liggen.

Per hangmattenkamp is er een bad/toilet. In de hangmattenkampen zitten kookstellen. Van de beheerder kan je potten, pannen, borden, bestek, bekers etc. krijgen. In een hangmattenkamp kan je met ca. 20 personen overnachten. Elk kamp ligt aan de kreek en om het kamp heen heb je veel ruimte. Je hebt totale privacy en zit midden in het bos. In de bungalow heb je verschillende kamers met per kamer een douche en toilet. Er zijn ventilators in de kamers en in één van de kamers in airco. Er is een grote keuken. Ook de bungalow ligt aan de kreek. Je kan een bbq huren. Er is niks te koop en in de omgeving ook niet, dus je moet zelf voldoende eten en drinken meenemen.

Je kan in de omgeving wandelen. Er zijn nog sporen van paden te zien, die kan je een stukje aflopen, maar na even lopen is niks meer van een pad te zien. In het boekje ‘Buitenkansjes’ staat dat je er kan kanoën, mountainbiken en dat er bewandelbare bospaden zijn. Dat is niet (meer) het geval. Je kan er wel erg mooi een kampvuur maken. ’s Avond hoor je brulapen brullen en hoor je tal van andere oerwoud geluiden. De kampen zijn niet erg goed onderhouden, wat je wel verwacht als je kijkt naar de prijs die je er voor betaald.

Contactgegevens:
Challenge Travel Suriname (Dean van Ommeren) Franchepanestraat 105 Zorg en Hoop Telefoonnummer: 431660 / 08611100 / 08654604 challengetravel@yahoo.com


Krakaweg (achter Zanderij)

Palulu kamp
Bij Zanderij neem je de bauxietweg achter de landingsbaan, deze weg komt uit bij het plaatsje Kraka op de Afobakkaweg (nauwkeuriger: In Zanderij aangekomen rijdt u rechtdoor langs de afslag naar de luchthaven naar het pompstation. Hier maakt u een flauwe bocht naar links om de landingsbaan aan uw linkerhand te kunnen zien. Na 400 meter gaat de slechte asfaltweg over in een bauxietweg). Vanaf Zanderij rij je ongeveer 10 minuten (4 km) over deze bauxietweg. Na 4 km versmalt de weg zich en zult u aan de linkerkant een bordje tegenkomen met daarop geschreven: BERLIJN. 10 meter na het bordje aan de rechterkant bevindt zich de binnenweg van Palulu Camping (er is nog geen bord).
Je kan er ook met de bus komen, 300 m van het kamp is een bushalte waar af een toe een bus komt.

Het kamp is nog in ontwikkeling. Er zijn nu een aantal hutten voor hangmatten of je kan er een tentje onder zetten (hangmatten en tenten met toebehoren worden verhuurd, maar je kan het ook zelf meebrengen). Er is plaats voor ca. 8 tenten onder de overkapping of voor 15-20 hangmatten. Er is een grote keuken hut. De keuken is voor algemeen gebruik en kan niet apart gereserveerd worden (kampeertarief is inclusief gebruik keuken). Indien je zelf wil koken hoeft je geen eigen keuken-uitrusting mee te nemen. Er zijn nette wc’s en douches aanwezig. Verderop op het terrein is een kreek verscholen in het bos, met daar nog een hutje. Je kan de kreek individueel afhuren. Er is mogelijkheid voor kampvuur en bbq.

Reservering is verplicht, ook voor dagrecreatie!

Prijzen per persoon (dagrecreatie)
Volwassenen -- srd 10
Scholieren -- srd 7,50
Kinderen tussen 3-12 -- srd 5
Kinderen <> 20 personen -- srd 7,50
Ronde hut -- srd 20 per hut
Grote hut -- srd 30 per hut
Gehele camping -- srd 500 srd

Prijzen per persoon (overnachting)
Surinamers:
Volwassenen -- srd 15
Scholieren -- srd 10
Kinderen tussen 3-12 -- srd 7,5
Kinderen <> 20 personen -- srd 12,50
Huur hangmat -- srd 10
Huur tent (2 persoons) -- srd 25

Toeristen:
Volwassenen -- 15 euro
Kinderen tussen 3-12 jr -- 10 euro
Kinderen <>

Stagiaires:
Studenten -- srd 35
Huur hangmat -- srd 10
Huur tent (2 persoons) -- srd 30


Activiteiten: mountainbiken, birdwatching, boswandeling, nachtwandeling, bloemenbad.
Alle activiteiten kosten € 10,- per persoon per activiteit.

Mountainbiken:
Vanuit Palulu worden mountainbiketochten georganiseerd in samenwerking met Fietsen in Suriname. Er zijn verschillende leuke, afwisselende routes te fietsen, waarbij je op plekken komt, waar je anders nooit zou komen.
Twee dagen (1 nacht) bij Palulu met 2 keer een mountainbiketocht, boswandeling, inclusief eten en drinken en mountainbike kost 89 euro persoon. Eén dag mountainbiken bij Palulu, inclusief eten en drinken en mountainbike kost 49 euro per persoon.

Routes (van ca. 3 uur):
Spoorbaan route: fietstocht over smalle bospaadjes, door mul zand en over de spoorbaan.
Bersaba route: smalle bospaadjes, mul zand en asfalt.
White Beach route: over asfalt richting White Beach (45km)

Zelfstandig mountainbiken: € 10,- per mountainbike (inclusief fietsroute)
3 uren onder begeleiding: € 15,- per persoon

Contactgegevens:
Iris Arnold en Donovan van de Vijver
Weg naar Kraka # 11
Tel. 08645223 (Iris) / 08538676 (Donovan)
info@palulu-jungle-resort.com, info@surinamecamping.com
www.palulu-jungle-resort.com

Contactgegevens Fietsen in Suriname: Etto Paulus
Grote Combéweg 13a, Paramaribo
Tel. 520781 / 08815361
info@fietseninsuriname.com
www.fietseninsuriname.com

Berlijn
Route:
Bij Zanderij neem je de bauxietweg achter de landingsbaan, deze weg komt uit bij het plaatsje Kraka op de Afobakkaweg (nauwkeuriger: In Zanderij aangekomen rijdt u rechtdoor langs de afslag naar de luchthaven naar het pompstation. Hier maakt u een flauwe bocht naar links om de landingsbaan aan uw linkerhand te kunnen zien. Na 400 meter gaat de slechte asfaltweg over in een bauxietweg). Vanaf Zanderij rij je ongeveer 10 minuten (4 km) over deze bauxietweg en kom je in Berlijn.

Berlijn is een voormalige plantage. In Berlijn staan veel vakantiehuizen. Veel zijn van particulieren, maar er zijn ook huizen te huur. Bij Berlijn kan je in een kreek zwemmen, Berlijn bekijken, in het bos wandelen etc.

Carolinakreek
Bij Zanderij neem je de bauxietweg achter de landingsbaan, deze weg komt uit bij het plaatsje Kraka op de Afobakkaweg. Vanaf Zanderij rij je ongeveer 15 minuten (10 km) over deze bauxietweg, dan kom je aan de linkerkant Carolinakreek tegen. Op het terrein staat een hoog logeergebouw, waar in grote letters Carolinakreek op staat. Er is een lekkere kreek met daaromheen zand. Er zijn verschillende huisjes en hutjes om te huren. Het ziet er netjes uit.
Er is een bar waar je drinken kan kopen, eten moet je zelf meenemen.

Overnachtingsmogelijkheden en prijzen:
Er zijn lage hutjes en hoge hutjes waar je met een hangmat in kan slapen. Daarnaast is er een logeergebouw, een kamer voor 4 personen kost 125 srd per nacht (eigen keuken met potten, pannen, borden etc., bad en toilet, bedden). Een 5-persoons huisje kost 150 srd per nacht (ook eigen keuken + keukengerij, bad/toilet, bedden). Een 5 persoonshuisje met airco kost 200 srd per nacht.

Dagprijzen:
Volwassenen: 5 srd
Kinderen: 2,50 srd
Kleine hut: 15 srd
Grote hut: 25 srd

Je kan er in zwemmen in de kreek, wat wandelen in het bos, relaxen, er is een sportveld en een speeltuin.

Contactgegevens: Romeo Maddoe tel. 08636210
Je kan in te stad reserveren maar ook ter plekke.

Sabana Park
Bij Zanderij neem je de bauxietweg achter de landingsbaan, deze weg komt uit bij het plaatsje Kraka op de Afobakkaweg. Vanaf Zanderij rij je ongeveer 15 minuten over deze bauxietweg, dan kom je aan de rechterkant Sabana Park tegen.
Je kan er eenvoudige huisjes met douche/toilet huren en een balkonnetje. Het terrein ligt midden in het savannebos en is vrij uitgestrekt, waardoor je ook op een drukke dag een rustig plekje kan vinden. Het park is erg geschikt als je van rust en natuur houdt.
Sabana Park heeft een restaurant waar je eten en drinken kunt krijgen.
Je kan kan er bostochten doen met een gids.

In bepaalde perioden kan het druk zijn en is het aan te raden een huisje te reserveren. Maar je kan er ook zonder reservering naar toe gaan.

Contactgegevens:
Manjastraat 20, Paramaribo
Tel. 456179
e-mail: sabanatours@sr.net


Voltzberg / Ralleighvallen
Om de trip naar Voltzberg / Ralleighvallen zelf te regelen kan lastig zijn, eigenlijk vooral omdat je een bootje moet regelen naar het gebied.
Je kan op 2 plekken op de boot stappen:

- Je kan eerst rijden over een asfaltweg (ca. 1 uur) naar Boskamp en daarna een uur of 5 op de boot).

- Je kan rijden naar Witagron (grotendeels onverhard) (ca. 5 uur) en dan een uur of 2 op de boot.

Wij hebben zelf de tweede optie gedaan. De weg ernaar toe heeft enorm veel diepe kuilen en schiet op sommige punten echt niet op. In de regentijd is het verstandig om met een 4WD te gaan en ook met in ieder geval 2 auto’s, zodat je elkaar eruit kan trekken als je vast zit. Toen wij gingen was het heel droog en gingen we met 1 auto.
Voor de trip is het handig om in ieder geval 4 dagen te nemen, aangezien je de heen- en terugweg al een behoorlijk deel van de dag aan het reizen bent.
Wij hebben het niet met een tourbureau gedaan, maar hebben het een gids die vaker naar dat gebied gaat het laten regelen. Het belangrijkste wat hij regelde was de boot naar het gebied. Want de accommodatie kan je zelf bij Stinasu betalen/regelen en er heen rijden kan je zelf doen en een aantal taxibedrijven willen je ook wel bij Witagron afzetten. Dan is het wel handig om een taxi te hebben die dat stuk vaker rijdt.
We betaalden de kosten ‘los’. We waren met 6 personen, wanneer je met minder bent, wordt het duur.

  • Wij betaalden de gids/kok 100 srd per dag
  • Busje met chauffeur naar en van Witagron (700 srd voor heen en terug, incl. brandstof)
  • Boot naar het gebied (ca. 500 srd voor heen er terug)
  • Accommodatie van Stinasu (ongeveer 100 USD per nacht voor ons 6-en)
  • Eten: we gaven de gids/kok 1000 srd om voor 6 personen voor 4 dagen

We hebben ook laten uitzoeken of heen of terug met het vliegtuig konden, maar dat werd per persoon zo’n 100 euro duurder, dus gingen daarom maar twee keer met de bus/boot.

In het gebied krijg je voor de wandelingen (naar Ralleighvallen en naar de Voltzberg) krijg je een gids van Stinasu, dat is verplicht. Dus de gids die wij uit de stad mee hadden, was daar vooral handig als kok.
Gids Marcel heeft deze trip voor ons geregeld (telefoonnummer: 08927105). Uiteindelijk was het op deze manier zo’n 150 euro goedkoper als wanneer we de trip hadden geregeld via een reisbureau. Wel is als je het op een dergelijke manier regelt, heel belangrijk om duidelijke afspraken te maken over wie wat regelt en over de kosten.


Groningen
Wanneer je via de Kwatteweg naar het Westen rijdt kom je naar een dik uur de afslag naar links naar Groningen tegen (net na de brug over de Saramacca-rivier). In Groningen is een lekker eettentje aan de rivier.
- Je kan overnachten bij het plaatselijke vakantieoord. In de huisjes kan je met 5 personen slapen voor ca. 15 euro per nacht. Daarnaast is er een hoofdgebouw voor 15 personen. Je kunt gebruik maken van de keuken en je kan maaltijden bestellen: NV Posu, Tibitiweg 2. Tel. 0327090
- Daarnaast kan je via de EBS (Energie Bedrijf Suriname) een erg mooi en groot huis aan de rivier huren (ca. een paar honderd SRD per dag).

Bigi Pan
Om naar Bigi Pan te gaan moet je eerst naar Nickerie (uur of 3 rijden). Je kan er met eigen vervoer heen rijden, met de bus of met de taxi. Het kan soms lang duren voordat de staatsbus (20 srd) vertrekt. Een mogelijke shared shared-taxi kan via Fany's Garage (tel. 232759 of 8911500 in Nickerie, tel. 8911600 of 8888055 in Parbo, 30 a 40 SRD van deur tot deur). Die vertrekt vanuit Paramaribo vanaf de Dr. Sophie Redmonstraat.

Een tip: als je met openbaar vervoer reist, kun je het zo regelen dat je van ca. 07.00 - 12.00 uur op het water bent en dan rond 13.00 uur de staatsbus of rond 14.00 uur de shared-taxi terug neemt naar Paramaribo, dat scheelt je een dag.

Vlakbij Nieuw-Nickerie stap je in een bootje om naar Bigi Pan te gaan.
Gids Stefanie organiseert een goed verzorgde tour en maakt allerlei lekkere dingen. Je kan naar Bigi Pan als dagtocht, dan moet je eigenlijk wel een dag eerder al in Nickerie zijn, want je vertrekt vroeg naar Bigi Pan. Je kan in Nieuw-Nickerie in een Hotel overnachten (zie hieronder). Maar je kan ook een nacht op een van de hutten midden op het water blijven slapen (in een hangmat). Zorg wel voor een klamboe want hier zijn heel heel veel muskieten.
Een tour met gids Stefanie kost ca. 450 srd voor 4 personen (voor 6-8 personen 500 srd) (telefoonnummer Stefanie: 005978783651 / 005978852471). Je moet dan wel zelf naar Nickerie gaan. Met dus bus vanaf Paramaribo kost dat ca. 16 srd.
Een andere gids is Elias (005978505258). Voor vanaf ’s middags tot de volgende middag (dus inclusief een nacht slapen) betaal je ca. 130 srd op basis van vier personen. Elias verzorgd het eten wat minder uitgebreid, spreek van te voren duidelijk af of hij het eten zal regelen voor ’s avonds en de volgende ochtend.
Bij Bigi Pan kan je vogels kijken, kaaimannen spotten, lekker varen door de natuur, vissen en krabben vangen, vissen klaar maken en eten, relaxen.


Wanneer je liever niet in een hut op het water slaapt kan je in Nieuw-Nickerie overnachten.
Mogelijkheden om te overnachten in Nieuw-Nickerie:
- Hotel
River Breez (tel. 212111, G.G. Meimastraat 34) (ca. 65 srd per nacht).
- Hotel De Vesting (tel. 231265, Balatastraat 6).
- Hotel The President (tel. 231848, Gouverneurstraat 104) (klein hotel in het centrum).
- Guesthouse Nickerie (tel. 231762, Voorland-Waterloo 15-16) (is buiten het centrum).
- Residence Inn hotel (tel. 210950, Maynardstraat 32, www.resinn.com/resnickerie.htm) (is prijzig).

Apoura – Blanche Marie vallen
Je kan naar Apoura/Blanche Marie vallen op 2 verschillende manieren:
1. De meest noordelijke weg, via Nickerie en dan verder met de boot of
2. De weg iets zuidelijker over de Westelijke Bosontsluitingsweg.
Wij zijn via Nickerie gegaan. Eerst naar Nickerie gereden en toen vanaf Nickerie met de boot naar Apoura. Want vanaf daar kan je niet verder met de auto. De bootsman heette Baby (tel nr 08760700). Die vaart vaak dat stuk. In Apoura hebben we eerst een nacht geslapen. We sliepen in ‘Chabol vakantiekamp’ (tel. 08783748). Een hut met 6 bedden, keuken en kookspullen, douche/toilet erin. Daarnaast staat er nog een hangmattenhutje. In Apoura zijn verschillende overnachtingsmogelijkheden. In Apoura kan kan het dorp bekijken, naar nabijgelegen dorpen lopen (onder andere het inheemse dorp Wasjabo), in de rivier zwemmen en lekker relaxen. In Apoura heb je verschillende winkeltjes waar je eten en drinken kan kopen.
We zijn toen de volgende dag naar Blanche Marie vallen gegaan. We werden toen gereden door een pick-up wagen waar we ook achterop konden zitten, dat was erg leuk. Helaas heb ik geen nummer of naam van degene die ons daar naar toe bracht. Maar er zijn vast verschillende mensen die je naar Blanche Marie kunnen brengen vanuit Apoura. Het is zo’n 2,5 uur rijden van Apoura naar Blanche Marie.
Bij Blanche Marie sliepen we in guesthouse Dubois. Dat is daar geloof ik de enige overnachtingsplek. Er staan daar wel een stuk of 5 verschillende accommodaties van Dubois en je kan ook op een veld of in een hutje kamperen. In de accommodaties zijn bedden, klamboes als je er naar vraagt, keuken en keukenspullen, douche en toilet. Het is wel behoorlijk vervallen, het ene huis is beter dan het andere. Toen ik om die reden om korting vroeg was dat wel mogelijk. Het is niet heel goedkoop voor wat je er voor krijgt. Prijzen zijn in euro’s namelijk:
- In de logeergebouwen: vanaf 30 USD per persoon per nacht, kinderen tot 12 jaar gratis.
- Kampeerplek: 45 SRD per persoon per nacht.

Contactgegevens:
http://www1.sr.net/~t100933/page4.html
Blanche Marie "Guesthouse DUBOIS"
Address: Eldoradolaan 22
Phone: (597) 476902 or (597) 476904
Fax: (597) 472377
E-mail: duboisjm@sr.net
Website: www.blanchemarie.com

Je kan naar Apoura/Blanche Marie ook met de auto, maar dan moet je over de bosontsluitingsweg = hobbelweg vanaf Zanderij. Wij hebben die weg een heel stuk gereden (toen we naar Voltzberg gingen), dat is echt een hobbel/kuilen weg! We kennen mensen die die weg helemaal hebben gereden. Je moet er dan wel echt de tijd voor nemen (tijdsaanduidingen varieeren van 7-14 uur), en dan is het toch denk ik wel
slim om in ieder geval met 2 auto's te gaan, voor het geval dat 1 vast
komt te zitten.

We werden in Apoura gegidst door Gids Germain (tel. 08579407), die uit Apoura komt. Hij is nu ook wel regelmatig in de stad maar als je wat over Apoura wil vragen kan je vast bij
hem terecht.

Boottocht Mi Gudu
De boot is bijna 30 meter en heeft 6 luxe slaaphutten. Mi Gudu vaart voornamelijk in West-Suriname.

Mogelijkheden:
Tocht binnendoor naar Nieuw-Nickerie (5 dagen). Kortere tochten van drie of vier dagen over de verschillende rivieren in het West Suriname gebied zijn mogelijk. We bevaren rivieren als de Saramacca, Coppename, Coesewijne, Tibiti en Wayombo.

Prijzen:
3 daagse trip West Suriname: € 549,-
4 daagse trip West Suriname: € 732,-
5 daagse trip West Suriname: € 883,-

Prijs is per persoon, op basis van een boeking van twee personen in één hut.
Bij boeking van één persoon per hut, geldt een toeslag van 35%.
Prijs voor kinderen tot 12 jaar op aanvraag.

Deze prijzen zijn inclusief uitgebreide catering en niet-alcoholische consumpties.
Alcoholische consumpties (Bier, wijn, rum, Camparie) zijn tegen betaling aan boord verkrijgbaar.

Tel. 08607720, 411142
info@migudu.net
www.migudu.net

Marowijne- en Taphanahoni-rivier
Om een trip naar de Marowijne-rivier te maken, ben je eigenlijk afhankelijk van georganiseerde tours (zo ver wij weten tenminste). Dit gebied wordt nog niet echt druk bezocht door toeristen. De Marowijne-rivier is de rivier tussen Suriname en Frans-Guyana. Om aan een tocht over de Marowijne-rivier te beginnen, rijdt je eerst naar Albina, daar ga je de rivier op. (Maar je kan evt. ook naar Snesikondre rijden (wat zuidelijker) en daar per boot verder reizen).
Je kan allerlei tochten maken, variërend van 1-daagse tot 12-daagse tours. Sommigen zijn meer gericht op survival, andere meer op beklimmen van bergtoppen of varen in stroomversnellingen. Bij de meeste overnachtingsplaatsen wordt geslapen in hangmatten en vaak moet je baden in de rivier, omdat er niet altijd een douche is.

Een aantal mogelijkheden aan de Marowijne- en Taphanahoni-rivier: Bigiston (dorp waar zowel marrons als inheemsen wonen), Armina-vallen, kamp Wadaa bij dorp Loka Loka, Nassau-gebergte beklimmen, Langetabbetje, boswandeling naar waterval bij Tjon Tjon, Gran-olo-sula, Drietabbetje, Stoelmanseiland, dorpjes in Frans-Guyana, Tebu-top beklimmen, Roosevelt Piek. Verder zal je vele sula’s, eilanden in de rivier en goedzoekersvlotten tegenkomen. Er zijn vooral Marron-dorpen, maar ook een aantal inheemse dorpen.

Je kan naar de bestemmingen varen, maar zijn ook verbindingen met vliegtuigjes.

Prijzen varieeren van 75 (1 dag) tot meer dan 1000 euro voor meer dan 10 dagen.

Tourbureau Mayedu biedt vooral reizen aan in dit gebied:

Mayedu
Matoelistraat 22, Paramaribo
Tel. 410 348, 08845 187
info@mayedusuriname.com
http://www.mayedusuriname.com/

Daarnaast kan je ook bij andere tourbureau’s terecht, bijvoorbeeld bij Blue Frog Travel:

BLUE FROG TRAVEL
Mr. dr. J.C. de Mirandastraat 8 Paramaribo
info@bluefrogtravel.net
http://bluefrogtravel.net/
Tel. 420 808


***binnenkort meer***

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Leuke reacties op dit onderdeel van onze website

Krijgen van (onbekende) mensen veel leuke reacties op onze site en mailen ons dat ze veel aan de informatie hebben. En zien ook dat op forums etc. onze site door andere mensen wordt getipt.

Oh ja, en vandaag, de laatste dag in Suriname werden we nog gebeld door een Surinaamse krant (Times), ze vonden ons reisgedeelte van onze website interessant en wilden het opnemen in een soort van reisonderdeel in de krant. We kregen telefonisch een aantal vragen over reizen in Suriname. Het komt het weekend in de krant, gaan we dus niet meer zien, maar hopen het via de e-mail te krijgen.
Hieronder een aantal leuke reacties van mensen.


---
Hoi Joep en Marit,
Jullie kennen mij niet, maar ik ben via http://reisforum.travelmonkey.nl/topic/64 op jullie blog beland (http://joepenmarit.blogspot.com/2009/01/reis-informatie-suriname-zelf-tripjes.html) en als Surinamer wil ik jullie mijn welgemeende complimenten geven voor de informatie die daarin staat!

Mijn naam is Robert Gilaard en ik ben geboren en getogen in Suriname, maar woon al sinds 1994 in Nederland. Ik ga jullie blog dus zelf gebruiken als ik in November 2009 wederom naar Suriname ga en ik een binnenlandse trip ga maken.

Nogmaals hartelijk dank voor het werk dat jullie hierin hebben gestopt, jullie reisverslagen met de foto's zijn ook heel erg mooi en leuk.

---

Hallo,
Bedankt voor jullie eigen website!
Ik denk dat ik er veel gebruik van ga maken!
In febr ga ik voor een half jaar naar Nickerie en ik heb geen idee wat me te wachten staat op het gebied van reizen etc, met behulp van jullie site,
zal me meer duidelijker worden!

bedankt, gr Ingrid

---

Hallo Joep & Marit,

Ik kwam zojuist jullie site tegen via de Lonely Planet site. Ik wou dat ik jullie site was tegengekomen voordat ik naar Suriname afreisde (en met mij anderen, zo ik lees). Precies de info die je nodig hebt, maar niet in reisgidsen staat, ook niet krijgt van Mets en Stinasu, en moeilijk te vinden is op internet omdat het verspreid staat over allemaal forums. Daarom heb ik bij terugkomst een Engelstalige Wiki-site in het leven geroepen (zie hier), met als doel dat iedereen met praktische reistips daar zelf informatie aan kan toevoegen of corrigeren. Op die manier kan deze site uitgroeien tot een centrale plek op interent waar steeds meer nieuwe informatie verzameld wordt, en die voor alle Engelssprekende reizigers toegankelijk is. Ik nodig jullie uit om hieraan een bijdrage te leveren, met als 3-ledig doel:
1] Het informatie-monopolie van het Mets-Stinasu-kartel te breken,
2] Reizigers leukere en goedkopere manieren van reizen aan te bieden,
3] Lokale initiatieven van Surinamers (met als enige wapen meestal alleen een mobiele telefoon) meer kansen te geven (stimulering van lokale economie en kleinschalig ondernemerschap).

Ik hoop dat jullie zin hebben hier wat tijd in te investeren. In ieder geval bedankt voor jullie zeer helpvolle site (jammer alleen wel voor niet Nederlands sprekenden).

---

Ik heb jullie Suriname-reistips alvast gebookmarked voor het geval ik die kant eens op ga, erg uitgebreid, super.

---
Op het Lonely Planet Forum:

Tips for travelling in Suriname (by yourself)
At the following website you find information about how to travel in Surinam by yourselves (information is in Dutch).
With this information you don't need expensive touroperators.

http://joepenmarit.blogspot.com/2009_01_01_archive.html


1
It's indeed a very useful site, it has nearly all the information that I had been looking for for a long time. I actually found the website accidentally a couple of days ago, then logged on to TT today because I wanted to post a link here... and found out that you already posted the very same link! I guess coincidence does exist then!

For anyone who doesn't want to spend hours and hours searching for information on how to DIY travel in Suriname (like I did until I found above-mentioned website). It's not commercial but just a page on a blog of some people living in Suriname. They collected and put together this information, probably because they got a lot of questions from acquaintances and got tired of answering the same, time and time again (but that's my guess).

2
Indeed very useful, the only thing is that it's in Dutch. So to everyone with useful tips on independent travelling in Suriname, please help improve and expand this site: Suriname travel info

---

Beste Joep en Marit,

wat een geweldige site hebben jullie!!!

Ikzelf ben in maart/april 4 weken naar Suriname geweest en heb, ondanks ontzettend intensief zoeken, jullie site niet voor die tijd gevonden. Erg jammer want hiermee had ik zoveel meer kunnen doen of althans: proberen! De hoeveelheid regen (ondanks het 'droge' seizoen) heeft me wel beperkt in de mogelijkheden, maar goed...

Inmiddels word ik regelmatig benaderd door mensen die info willen over Suriname n.a.v. mijn reisblog en ik help ze zo goed als ik kan met mijn info. En zowaar stuurt een van deze mensen me vandaag jullie site door. Wat een GEWELDIGE en grondige opsomming van praktische info voor individuele reizigers!!! Ik zal jullie site zeker promoten bij iedereen die info over Suriname wil.

Ik zou jullie bijna willen vragen om op bijv. waarbenjij.nu onder de sectie tips etc. jullie site te plaatsen, en op de thorntree van de Lonely Planet voor al die wanhopige zoekers naar info, hahaha.

---


Hai Marit,

wat leuk dat je mijn tips meteen verwerkt hebt :-)). Zoals ik al zei: ik zou een moord gedaan hebben voor jullie info voor ik wegging! Dus leuk dat je het zo vindbaar maakt!

---

Hoi,

Ik ben Andrea vd Vliet en heb met veel plezier jullie website gelezen over Suriname.
Erg leuk dat jullie op eigen gelegenheid allerlei trips hebben ondernomen.
Zelf wil ik graag in Maart `09 naar Botopasi en Blanchemarie maar wordt door allerlei spookverhalen van familie uit Paramaribo tegengehouden om dit zelfstandig te doen. Jullie verhaal heeft mij weer gemotiveerd om toch te gaan.
Hebben jullie nog tips voor mij.

Met vriendelijke groet,

Andrea van der Vliet.

---

Hallo Joep en Marit,

Complimenten voor de fantastische site die jullie gemaakt hebben, het is bijna een lonely planet over Suriname.
Ik denk dat wij er heel veel aan gaan hebben, ik print alle reisinformatie uit en neem het mee.

---

Dag Joep en Marit,

Fantastische informatie over Suriname! Bij toeval kom ik op jullie blog met reisinformatie over Suriname terecht. Erg goede informatie geven jullie hier! Wil samen met mijn vrouw volgend jaar zomer naar Suriname op vakantie en dan het liefst op eigen houtje. Deze site zal ons daarbij zeker kunnen helpen. Stiekem hoop ik dat jullie 'm ook actueel kunnen houden ... ;-)

Nogmaals: uitstekend gedaan en bedankt voor alle tips!

Groeten,

Uit Groningen (ehhh .... , die in Nederland ... ;-))

---

Hallo

Ik was me aan het orienteren over een fiets vakantie in Suriname en kwam op
je website terecht.
Het lijkt me allemaal erg bruikbaar als ik eenmaal beslist heb om naar
Suriname te gaan.
Reisgidsen zullen me deze info niet verstrekken.


Bedankt

---

Beste Joep en Marit

met heel veel plezier jullie site bekeken

veel uitgeprint

---

Beste Joep en Marit,

Hartstikke leuke en interessante reistips over Suriname geven jullie op de site.

Als paardenliefhebber lijkt het mij geweldig om te paard de natuur in Suriname te ervaren. Zijn jullie op de hoogte van de mogelijkheden hiertoe in Suriname?

Indien jullie info hebben over dergelijke paardrijvakanties in Suriname zou ik dat heel graag van jullie willen vernemen..

Alvast bedankt voor jullie reactie en 'keep-up the good job'.

Hartelijke groeten

---

Dag Joep en Marit,

Wat een mooie tocht maken jullie in Peru. Tijdje geleden zijn we er met de fiets doorheen getrokken en hebben genoten!!! Op 5 februari gaan we naar Suriname. Bij een orientatie op internet kwam ik jullie weblog tegen. Mijn complimenten!!!
We gaan o.a. naar Botopasie en willen ook naar Matapica. We willen ook graag in tentjes. Jullie zijn met ene Frits gegaan. Lijkt ons ook wel wat. Is het slim om nu alvast bij hem te reserveren of kan dat ook nog wel als we in Paramaribo zijn? Enneh... heeft alleen een telefoonummer of is hij ook per e mail te bereiken?

---

Hoi Joep en Marit,
Echt een leuke site,wat jammer dat ik jullie niet heb ontmoet toen jullie in Nickerie waren.
Ik ben namelijk een Touroperator in nick die voornamelijk naar apoera,blanche-marie ga.
Heb mijn eigen vervoer en boten etc.Binnenkort een eigen verblijf op Apoera langs de rivier op wit zand.

Wat jammer dat jullie niet met mij zijn geweest,want als ik jullie site zie had ik jullie voor de kostprijs wel gebracht.
Want dan had ik op jullie site wel gestaan,maar ja dat kan altijd (100 euro)3-daags all-in
Normaal kost ik 150 E ,vanaf Paramaribo 175 E ALL-IN niet duur dus, wel goed (alle stagaire's van nick gaan met mij)
En natuurlijk bij Dubois (bl-m) ben ik bekend ,verder sta ik in de via 2000 bij tours

Maar ja jullie kunnen ook op mijn site (nog niet helemaal klaar)gaan natuurlijk,want ik doe nog van alles.
www.suriname-horizon-expedition.com


Groetjes,Lorenzo (08521112)

ps. hoop op een reactie

---

Beste Joep en Marrit,

Naar aanleiding van jullie reis/informatie over Suriname hebben wij een aantal vragen
over de excursie Pasensi.

Wij zijn namelijk erg geïnteresseerd in deze 3-daagse excursie. Wij komen 13dec09 naar Suriname met vakantie voor 3 weken en wij willen graag een excursie trip maken naar de binnenlanden.

Volgens jullie informatie bedraagt het totaal pakket voor deze excursie EUR90pp?
Wij hebben tevens de website bekeken van de organisatie: http://pasensie.com/pdf/Pasensie_Tarieven_2007.pdf hierop staat vermeld dat het totaal pakket EUR150 is?Aangezien de tarieven nog van 2007 zijn, vragen wij ons tevens af of het om dezelfde excursie trip betreft?

Hebben jullie dit jaar deze excursie gemaakt?Zoja wat zijn jullie ervaringen en evt. tips?
Heeft de organisatie ook een kantoor in Paramaribo (Suriname)? Zoja hebben jullie hiervan de adresgegevens?


Jammer genoeg beschikt de website www.upper-suriname.com niet over de informatie m.b.t. de 3-daagse excursie Pasensi.


Alvast bedankt!

Groetjes,

---

Hallo Joep en Marit,

Bij het zoeken naar een huis in Domburg in SR kwam ik terecht op jullie site.

Momenteel zijn wij bezig met een gezin hier in NL wat voor 5 tot 10 jaar in SR wil gaan wonen en werken vanuit onze stichting. Zijn gaan werken bij een Kinderhuis. De vader van het gezin wordt een collega van jullie, hij begint per 1 april 2010 in het AZP.
Wij zijn op zoek naar woonruimte voor dit gezin met drie kinderen in Domburg voor een jaar. Na dat jaar zullen zij gaan wonen op het terrein bij het kindertehuis. Omdat ik bij het zoeken op Google op o.a. jullie site terecht kwam en ontdekte dat jullie ook in of vanuit het AZP werken, ben ik zo vrij om jullie deze vraag te stellen: kunnen jullie mij helpen aan adressen of telefoonnummers van mensen die een huis verhuren daar of ons daarbij kunnen helpen?

Ik hoop van jullie te horen.

Met vriendelijke groeten,

---

hoi joep en marit,

met veel plezier hebben wij jullie blogspot gelezen. Wij gaan binnenkort ook verhuizen naar Suriname. Ik ga werken als docent op de universiteit.

In jullie verhalen gaat het vaak over muggen. Hoe erg is het nu werkelijk en wat voor maatregelen hebben jullie genomen.

---